sobota 4. května 2024

Vakcíny proti covidu způsobují srdeční problémy, ukázala celosvětová studie

Spojitost mezi očkováním proti covidu a závažnými zdravotními problémy, se prokázala. Po aplikaci dávek se mírně zvýšilo riziko srdečních problémů a tvorby krevních sraženin.

novavax_i

Vědci zkoumali nežádoucí účinky vakcín proti covidu.
Zdroj: Modern Healthcare

  • Vědci zkoumali nežádoucí účinky vakcín proti covidu.
  • Zdroj: Modern Healthcare

Ať už jednalo o očkování mRNA vakcínami Pfizer, Moderna či BioNtech nebo o preparát Astra Zeneca, prokázala se spojitost mezi covidovými vakcínami a mírným rizikem vzniku srdečních problémů. Ukázala to největší celosvětová studie společnosti Global Vaccine Data Networks, která se zabývala vedlejšími účinky očkování proti onemocnění covid-19, proti němuž se po celém světě vyočkováno 13,5 miliardy dávek. Výsledky studie ukázaly, že po aplikaci vakcín Pfizer, BionTech a Moderna se lehce zvyšuje riziko zánětu srdečního svalu, kdežto vakcína Astra Zeneca zase způsobuje vyšší riziko vzniku krevních sraženin, zejména v mozku, či dokonce může způsobit Guillaino-Barréův syndrom, při kterém imunitní systém napadá periferní nervový systém.

Studii zkoumala 99 milionů lidí, kteří si nechali dávku aplikovat. U nich hledali 13 typů onemocnění, která překračují běžné hodnoty. Podle vědců se nejvíce přidružených zdravotních problémů objevilo po druhé dávce od společnosti Moderna. U některých osob se vyvinul také postvaxinační syndrom, který způsobuje nadměrnou únavu, zamlženou mysl či otupělost.

"Autoři studie upozorňují, že rizika jsou velmi vzácná a že další studie ukazují, že vakcína dramaticky snižuje riziko myokarditidy ze samotného covidu.

Autor: Jan Skala

Související

očkování
Zahraniční Zdraví

Očkování zachránilo za 50 let přes 154 milionů životů

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Domácí Zdraví

Nejvíce případů černého kašle za týden. Přibylo 1604 nakažených

Infekce chlamydiemi
Zdraví

Vakcína proti chlamydiím budí naděje

50802098581_501c2240d6_b
Domácí

Zájem o očkování je extrémní. Úřady shání vakcíny proti černému kašli