pondělí 16. září 2024

V Súdánu se páchají válečné zločiny. OSN požaduje mírovou misi

OSN by chtěla řešit situaci v Súdánů. Rok a půl občanské války dostaly zemi do stavu humanitární katastrofy a páchání válečných zločinů.

Sudanese_protestors_celebrate_signing_of_political_agreement

Súdán zmítají nepokoje už řadu let.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Súdán zmítají nepokoje už řadu let.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Obě válčící strany v africkém Súdánů se dopustili zvěrstev, které lze označit jako válečné zločiny nebo zločiny proti lidskosti. V tomto duchu hovoří zpráva vyšetřovací mise OSN, která doporučila okamžité zbrojní embargo proto tuto zemi na severovýchodě Afriky, stejně jako nasazení mírových sil OSN do oblasti. Mise Spojených národů svou zprávu založila na rozhovory s místními obyvateli, kteří mluví o tom, že jak oficiální súdánská armáda, tak povstalecké polovojenské síly rychlé podpory (RSF) míří svou agresi vůči civilnímu obyvatelstvu včetně neodůvodněného zatýkání či znásilňování.

„Závažnost těchto zjištění podtrhuje naléhavou a okamžitou akci na ochranu civilistů," stojí v závěru 19stránkového dokumentu. O situaci v Súdánu se jednalo minulý měsíc i ve švýcarské Ženevě. Zastoupené státy, mezi kterými však Súdán chyběl, se shodily na urychlené humanitární pomoci civilnímu obyvatelstvu.

Válka v Súdánu začala 15. dubna 2024. O rok později už mezinárodní organizace varovali, že je země na pokraji hladomoru.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0901502192
Zahraniční

Súdán zažil katastrofu. Protržená přehrada zabila 30 lidí a zničila 20 vesnic

Giving_orders_(7296490662)
Zahraniční

Vojna je zpět. Zavádí ji Chorvatsku, uvažuje o ní Německo i Francie

humanitární pracovníci
Zahraniční

Rok 2023 byl pro humanitární pracovníky nejtragičtější v historii

Jemen
Zahraniční

Podvýživa dětí v Jemenu dramaticky roste, varuje OSN