sobota 27. července 2024

V pražském kostele se už tři tisíce lidí rozloučily s Karlem Schwarzenbergem

Tři tisíce lidí ve středu uctilo v kostele na pražské Malé Straně památku oblíbeného politika Karla Schwarzenberga, který zemřel 12. listopadu ve Vídni. Bylo mu 85 let.

profimedia-0827206334

Rakev s urnou je v kostele od dopoledne.
Zdroj: Profimedia

  • Rakev s urnou je v kostele od dopoledne.
  • Zdroj: Profimedia

Tři dny loučení v kostele na Malé Straně, pak obřad se státními poctami a nakonec punková akce – takový bude pohřeb Karla Schwarzenberga. Uzavřená rakev s urnou je do pátku přístupná veřejnosti v kostele Panny Marie pod řetězem vždy od 12 do 22 hodin. Čestnou stráž tvoří vojáci Hradní stráže a členové Skautského hnutí.

Schwarzenberg si přál, aby lidé místo květin darovali peníze pro Ukrajinu a pro řád maltézských rytířů. Ve středu se vybralo přes 150 tisíc korun. Květiny ale lidé přinášejí i tak.

Pohřeb se státními poctami se uskuteční v sobotu v poledne v Katedrále svatého Víta v Praze. Vstup do katedrály bude z kapacitních a bezpečnostních důvodů pouze pro pozvané hosty. Pro veřejnost bude přístupná část nádvoří, obřad bude možné sledovat na velkoplošné obrazovce na Hradčanském náměstí.

Rakev bude v sobotu stejně jako teď v kostele zahalená do schwarzenberské vlajky. Podle přání Karla Schwarzenberga zazní československá hymna. Mši bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, smuteční řeč povede prezident Petr Pavel.

Pak se vydá průvod s rakví ke Schwarzenberské kapli, kde zazní 34 úderů zvonu Zikmund jako připomínka 34 let svobodné republiky. Vůz s rakví potom v doprovodu policejních motocyklů krátce zastaví před Schwarzenberským palácem na Hradčanském náměstí, krokem projede okolo Černínského paláce a pak poputuje na Orlík.

Od 16 hodin pak začne akce v Lucerna Music Baru, v pasáži, v kavárně Lucerna, v galerii i ve velkém kinosále. V Lucerna Music Baru zazní underground, punk i rap a vystoupí například Garage and Tony Ducháček, Tornado Lue nebo Horňácká muzika Petra Mičky. Se svými vzkazy, vzpomínkami a osobními příběhy vystoupí řada hostů. V ostatních částech Lucerny Karla Schwarzenberga připomenou fotografie z jeho života, ukázky z filmů i třeba jeho vtipné komentáře k okolnímu dění.

Související

iran
Zahraniční Video

Smuteční obřad v Íránu: Vojákovi praskly kalhoty, ministr neuhlídal poklopec

GOJlMz3bgAEW3ur
Zahraniční

Pohřeb íránského prezidenta využil Hamás. Smrt Americe, skandoval dav

profimedia-0872816956
Domácí

Česko se loučí se Simonou Postlerovou. Přišla dlouhá řada hereckých kolegů

GHw2wYhWEAAxvMl
Zahraniční

K Navalného hrobu stále proudí zástupy. Velké demonstrace se však nekonaly