čtvrtek 16. května 2024

K Navalného hrobu stále proudí zástupy. Velké demonstrace se však nekonaly

Čtyři dny po pohřbu je hrob Alexeje Navalného zasypaný květinami. Podle některých ruských médií to ukazuje na skutečnost, že opozice vůči Vladimiru Putinovi v zemi existuje, ale zatím není schopná většího činu.

GHw2wYhWEAAxvMl

Hrob Alexeje Navalného není vidět pod haldami květin.
Zdroj: X

  • Hrob Alexeje Navalného není vidět pod haldami květin.
  • Zdroj: X

Demonstrace odporu, které mohly svrhnout režim ruského prezidenta Vladimira Putina, se v souvislosti s pohřbem zesnulého opozičního předáka Alexeje Navalného nekonaly. Ruská policie sice zasahovala u desítek menších akcí a zadržela několik protestujících, ale Kreml celou věc okolo posledního rozloučení označuje za klidnou. I čtvrtý den od pohřbu stále proudí stovky lidí do útrob Borisovského hřbitova, kde je Navalnyj od pátku pochovaný. Jeho hrob je doslov zasypaný květinami, což řada Rusů označuje za tichou formu protestu proti Kremlu.

Vdova po Navalném vyzvala tisíce účastníků k pokračování v práci svého zesnulého muže. Sama chce poukazovat na nepravosti, které má Putinova politika na svědomí, ať už se týkají války na Ukrajině nebo situace v samotném Rusku. Navalnyj byl totiž tím, kdo ukázal na silně korupční prostřední v ruské politice. Problémy začal mít ve chvíli, kdy upozornil na majetkové poměry samotného Vladimira Putina.

Navalnyj zemřel 16. února v sibiřské trestanecké kolonii za polárním kruhem. Někteří odpůrci Moskvy tvrdí, že byl zavražděný, snad dokonce na přímý Putinův rozkaz, ale pitevní zpráva hovoří o přirozené smrti v důsledky trombózy.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0814658834
Zahraniční

Posílíme vztahy i světovou spravedlnost, shodli se Putin a Si Ťin-pching

408148998_927981615352806_5463957773040899139_n
Zahraniční

Atentát na Fica rezonuje celým světem. Střelbu odsoudil Biden i Putin

GNjLVkvXQAA0DmW
Zahraniční

Gruzie je na nohou. Nový zákon však nemá základ v Rusku, ale v Americe

GNiiEx1aoAAKBuN
Zahraniční

Gruzie přijala kontroverzní zákon. Poslanci se při jeho schvalování poprali