úterý 2. července 2024

V létě dojde ke kosmické explozi. Fenomén bude vidět i pouhým okem

Událost, ke které dochází jednou za život. Jedna z hvězd exploduje.

Vizualizace kosmické exploze bílého trpaslíka poblíž červeného obra.

Vizualizace kosmické exploze bílého trpaslíka poblíž červeného obra.
Zdroj: NASA

  • Vizualizace kosmické exploze bílého trpaslíka poblíž červeného obra.
  • Zdroj: NASA

Vědci z NASA předpovídají, že mezi červnem a zářím dojde k explozi hvězdy v souhvězdí Severní koruny v Mléčné dráze. Podle vědců jde o událost, ke které dochází jednou za život, přibližně jednou za 80 let. Jde o novu s názvem T Coronae Borealis. Na rozdíl od supernovy, kdy hvězda efektivně exploduje, nova znamená výbušný výstřel materiálu, který bílý trpaslík shromáždil po dlouhou dobu od mladší hvězdy ve své blízkosti.

Exploze by měla být natolik silná, že ji budou moci lidé pozorovat pouhým okem. V temném místě mezi hvězdami souhvězdí Severní koruny dojde k interakci mezi bílým trpaslíkem a červeným obrem, což vyústí v masivní výbuch. K explozi dojde přibližně tři tisíce světelných let od Země. V tomto souhvězdí červený obr pravidelně ztrácí vodík, zatímco bílý trpaslík tento materiál shromažďuje na svém povrchu. Tento proces pokračuje, dokud nedojde k termojaderné explozi.

Exploze, podobná jaderné bombě, odstraní nadbytečný materiál z mrtvé hvězdy. Událost bude pravděpodobně pozorovatelná ze Země asi týden, než opět zmizí, přičemž bílý trpaslík a červený obr v souhvězdí Severní koruny zůstanou nedotčeni. Fenomén se tak opakuje přibližně každých 80 let.

Naposledy k výbuchu T Coronae Borealis došlo v roce 1946. Zcela první pozorování uskutečnil v roce 1217 opat z Ursbergu v Německu, jenž poznamenal svoje pozorování „bledé hvězdy, která na chvíli zářila mohutným světlem“.

Autor: Šimon Mitro

Související

Syntrichia_caninervis_02
Zahraniční Vesmír

Mech rostoucí v Antarktidě i Mohavské poušti by mohl být u kolonizace Marsu

asteroid
Světové dny Vesmír

Den asteroidů

asteroid-3628185_1280
Zahraniční Vesmír

K zemi míří velký asteroid. Planetární zabiják proletí v těsné blízkosti

443716686_957198163077835_6538726583036990284_n
Domácí Vesmír

Aleš Svoboda zahájí výcvik. Po Remkovi by mohl být druhým Čechem ve vesmíru