sobota 18. května 2024

V Indii otevřeli jednu z největších záchranných stanic na světě

Péče o zraněná, týraná a opuštěná zvířata v co nejpřirozenějším prostředí – na to se zaměřuje záchranná stanice na západě Indie, která se rozkládá na více než dvanácti kilometrech čtverečních .

Bez názvu

Skoro dva a půl kilometru čtverečního je v centru vyhrazeno ohroženým slonům.
Zdroj: Instagram/Vantara

  • Skoro dva a půl kilometru čtverečního je v centru vyhrazeno ohroženým slonům.
  • Zdroj: Instagram/Vantara

Vantara, v překladu Hvězda lesa, vznikla na západě Indie ve státě Gudžarát. Jde o největší záchrannou stanici a rehabilitační centrum pro zvířata v Asii. Otevřená je teprve měsíc a už zachránila tisíce životů. 

Cílovou skupinou jsou zvířata zraněná při přírodních katastrofách, nehodách, či konfliktech, nebo ta, která ztratila své přirozené prostředí. Zvířata aktivně vyhledává speciální tým v Indii i v zahraničí. V současné době už centrum poskytuje útočiště více než dvěma stům levhartů, kteří se stali oběťmi dopravních nehod nebo pytláků, tisícovce krokodýlů a dalším více než dvěma tisícům zvířat 43 druhů.

Součástí centra je i celá řada specializovaných veterinárních oddělení jako JIP, rentgeny, ultrazvuky, dialýzy nebo operační sály. Velký důraz tam kladou i na výživu. Stravu připravují odborníci na míru pro každé zvíře s ohledem na druh, věk a zdravotní stav. Pro mentální pohodu mají svěřenci ve svých prostorných výbězích i speciální prvky, jako různé prolézačky, bazény, úkryty a interaktivní hračky.

Skoro dva a půl kilometru čtverečního v centru patří ohroženým slonům. Jedním z hlavních cílů zakladatelů je totiž zajistit jejich dlouhodobé přežití. Součástí je i největší sloní nemocnice na světě, včetně vodoléčebných bazénů a velké sloní vířivky pro léčbu artritidy. Za měsíc už tam stihli zachránit na dvě stovky slonů ze všech koutů země.

Rozsáhlý útulek pro divoká zvířata provozuje také organizace Wild Animal Sanctuary v americkém Coloradu. Jeho rozloha je víc než čtyřicet kilometrů čtverečních.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

5384221316_4dbf9c3258_b
Ekonomika

Mnohonásobně větší než Temelín. Indie staví v pouští obří větrný komplex

krokodýl
Krimi

Hodila svého postiženého syna krokodýlům. Indka čelí obvinění z vraždy

horko
Zahraniční Klimatické změny

Vlny veder dorazily už na jaře. V Indii si vyžádaly desítky obětí

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země