sobota 18. května 2024

V českých lesích se sází více listnáčů než jehličnanů

V České republice se vysazuje čím dál více listnatých stromů. Lesy se mění.

les

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Třetí rok po sobě lesníci vysázeli více listnatých než jehličnatých stromů. Především v rámci obnovy lesa, například v oblastech po kůrovcové kalamitě a výrazném suchu. Během loňského roku vysázeli lesníci téměř 226 milionů stromků, konkrétně 141,5 milionu listnáčů a 84,3 milionu sazenic jehličnanů. Ministerstvo zemědělství poskytlo během loňského roku na obnovu lesů celkem 4,2 miliardy korun.

Negativní dopady kůrovcové kalamity jsme přijali jako výzvu k zásadní změně našich lesů. Rozsah obnovy lesů láme za poslední tři roky několik rekordů, jak dokládá statistika. Naše opatření proti dopadům sucha na lesní porosty a bezprecedentní kůrovcové kalamitě na většině území České republiky, které jsme přichystali, se osvědčují,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Nejvíce se při sázení listnáčů využívaly sazenice dubu a buku. V případě jehličnanů jsou nejčastější smrky. Významný je nárůst výsadby lípy a javoru, oba druhy zaznamenaly nárůst přes milion kusů. „Cílem není v lesích mít co nejvíce listnáčů, i listnaté dřeviny totiž mají své choroby a škůdce, ale cílem je vytvořit smíšené, druhově pestré a odolné lesní porosty,“ uvádí Ministerstvo zemědělství.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: eAGRI

Související

419244809_821454476687276_5660794426540802652_n
Domácí

Po odborářích odvolali protest i sedláci. Nad novým termínem ale visí otazník

příroda
Domácí Příroda

Národní komise geoparků bude v Česku řešit nedostatečné financování

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

jatka
Domácí

Jatka budou od roku 2026 hlídat kamery