čtvrtek 16. května 2024

V Česku vyrostou do roku 2030 přes dvě stovky větrníků

Větrné elektrárny by v příštích letech v České republice měly zažít boom. Počítá s tím plán ministerstva životního prostředí.

3290759855_c95c6fa561_b

Přes dvě stě větrných elektráren vyroste v Česku během následujících sedmi let.
Zdroj: Flickr

  • Přes dvě stě větrných elektráren vyroste v Česku během následujících sedmi let.
  • Zdroj: Flickr

Kromě podpory solárních elektráren se nyní česká vláda zaměří i na větrné elektrárny, což dosud bylo odvětví v tuzemsku zanedbávané. Politici už v rámci národního klimaticko-energetického plánu odeslali do Bruselu návrh, který nastiňuje odhodlání postavit v České republice do roku 2030 přes dvě stě větrných elektráren. Podpora pro tento energetický zdroj se mění už i v krajích a samotných obcích, které dosud větrné elektrárny spíše odmítaly. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) většina referend vypsaných v této věci, se vyjádřila pro stavbu ekologického typu elektráren.

„Fakticky půjde o několik větrných parků v rámci České republiky. Neznamená to tisíce a tisíce větrníků,“ vysvětlil budoucí plány Hladík. Podle nich by se objem tímto způsobem získávané elektřiny měl do sedmi let zpětinásobit. S podobným zvýšením se počítá i u fotovoltaiky.

Pro výstavbu větrných parků existuje v republice celá řada vhodných lokalit. Prvotně by se vláda měla zaměřit na místa, kde skončila těžba uhlí.

Autor: Jan Skala

Související

europarlament
Zahraniční

EU uvalí sankce na proruská média včetně Voice of Europe

GNjLVkvXQAA0DmW
Zahraniční

Gruzie je na nohou. Nový zákon však nemá základ v Rusku, ale v Americe

5384221316_4dbf9c3258_b
Ekonomika

Mnohonásobně větší než Temelín. Indie staví v pouští obří větrný komplex

Sasso_2_Geothermal_Power_Plant
Domácí

Geotermální energii Česká republika využívat neumí. Na nápravě se ale pracuje