čtvrtek 17. října 2024

V Česku roste popularita mobilního internetu a tarifních služeb

V České republice výrazně přibývá uživatelů mobilního internetu. Ke konci roku 2023 mělo aktivovanou datovou službu na svých SIM kartách 9,3 milionu telefonů, což je meziročně o téměř 600 tisíc více.

internet

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Christina Morillo

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Christina Morillo

Obliba tarifního internetu na chytrých telefonech v Česku neustále stoupá. Na konci roku 2023 bylo aktivováno 9,3 milionu datových SIM karet, což je o 577 tisíc více než v předchozím roce. I když je podíl připojení k internetu prostřednictvím Wi-Fi v Česku nejvyšší v EU, mobilní internet stále získává na významu.

V roce 2023 bylo z mobilních sítí provoláno 27,9 miliardy minut, přičemž soukromé osoby volaly 15,5 miliardy minut. Celkový počet SIM karet s aktivovanou datovou službou a hlasovými tarify dosáhl 11,2 milionu, což ukazuje na rostoucí trend užívání mobilního internetu. Zároveň vzrostl počet zákazníků využívajících dočasný přístup bez paušálu na 1,8 milionu.

I přesto, že mobilní internet roste, domácnosti a firmy stále preferují připojení přes kabelové sítě. Kabelové a optické sítě zajišťují stabilní a rychlý internet. Ke konci roku 2023 bylo v Česku aktivních 1,8 milionu superrychlých přípojek s rychlostí 100 Mbit/s a vyšší. Přesto v této oblasti zaostáváme za průměrem EU, kde na 100 obyvatel připadá 24 takových přípojek, zatímco v Česku pouze 14.

Autor: Šimon Mitro

Související

9113350584_b22e2d41cc_b
Domácí

Nefunguje volání, zprávy ani data. O2 hlásí obří výpadek napříč republikou

dobrovolníci
Domácí

Počet neziskovek v Česku klesl. Zaměstnanců však přibylo

čip AMD
Zahraniční AI

AMD chce konkurovat Nvidii. Představilo vlastní AI čip

vodovod
Domácí

Více než 86 procent Čechů je napojeno na kanalizaci