sobota 18. května 2024

V Česku přibylo přes čtyři miliony stromů během pěti let

V České republice se podařilo vysázet 4,3 milionu stromů během pěti let.

sázení stromů

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Za posledních pět let se v polích a městech v Česku vysázelo přes 4,3 milionu stromů. Vyplývá to z analýzy iniciativy Sázíme budoucnost. Do výsadbových akcí se zapojilo přes 106 tisíc dobrovolníků, kteří osázeli 8 854 míst po celé republice.

Jedním z příkladů úspěšné výsadby je obec Hlavatce na jihu Čech, kde za každé novorozené dítě v obci byl vysazen strom. Místní myslivci, hasiči a další občané se zapojili do této iniciativy a vysadili dokonce i stromy za již přítomné děti. Díky této aktivitě obec obdržela ocenění Zlatý rýč za nejaktivnější sazečskou obec.

Stromořadí ve městech mají obrovskou hodnotu a nezastupitelné místo. Proto připravujeme v novele Zákona o ochraně přírody a krajiny jeho zrovnoprávnění s technickými sítěmi. Stromy tak budou mít své ochranné pásmo stejně jako elektřina, vodovod nebo plynovod. Zároveň bude platit pravidlo kompenzací pro stavebníky, které je bude motivovat k tomu, aby stromy nekáceli, případně aby provedli výsadbu v blízkém okolí,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) s tím, že zároveň na resortu připravují také novelu Zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která usnadní výsadbu stromořadí na zemědělské půdě.

Autor: Šimon Mitro

Související

příroda
Domácí Příroda

Národní komise geoparků bude v Česku řešit nedostatečné financování

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

orangutan
Zahraniční Fauna

Malajsie chce darovat orangutany výměnou za palmový olej

důl
Zahraniční

Zlaté doly v Nigeru byly uzavřeny kvůli úhynům zvířat