V Brandýse nad Labem vzniká přístaviště

Pro malá plavidla vzniká v Brandýse nad Labem nové přístaviště.

Vizualizace přístaviště pro malá plavidla v Brandýse nad Labem.

Vizualizace přístaviště pro malá plavidla v Brandýse nad Labem.
Zdroj: MDČR

  • Vizualizace přístaviště pro malá plavidla v Brandýse nad Labem.
  • Zdroj: MDČR

V Brandýse nad Labem se aktuálně staví nové plovoucí přístaviště, které umožní 12 rekreačním lodím zakotvit přímo v centru města. Veřejné přístaviště umožní turistům kotvit svá plavidla až 48 hodin zdarma a nabídnou jim služby jako doplnění pitné vody či připojení na elektřinu za poplatek.

Přístaviště zprovozníme v červnu letošního roku. V prvním pololetí pak začnou turistům sloužit nová přístaviště v Kolíně, Ústí nad Labem-Brné a v Davli na Vltavě. Dokončíme tak loni započatou sérii budování přístavišť na Labsko-vltavské vodní cestě. Výstavbou souvislé sítě veřejných přístavišť chceme podporovat cestovní ruch podél našich řek,“ uvádí ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Plovoucí přístaviště bude konstruováno obdobně jako ostatní nová přístaviště pro malá plavidla v ČR. „Plovoucí pontony s dřevěnou pochozí plochou jsou pomocí speciálního mechanismu upevněny ke břehu tak, aby se pohybovaly nahoru a dolů v závislosti na kolísání hladiny řeky,“ říká Lubomír Fojtů, ředitel investora a budoucího provozovatele Ředitelství vodních cest ČR.

Brandýs nad Labem získá závěrem letošního roku ještě samostatné přístaviště pro osobní lodní dopravu na plavebním kanále, u kterého se připravuje soutěž na zhotovitele.

Autor: Šimon Mitro

Související

Zámek Štiřín
Domácí

Zámek Štiřín je na prodej za tři miliardy

Požár skaldu olejů v Kladně (16. 5. 2024)
Domácí

V Kladně hoří sklad olejů. Místní nemají větrat

Nový RegioPanter na trati Praha - Kralupy nad Vltavou.
Domácí

Nový RegioPanter křižuje Středočeský kraj

řízení
Krimi

Cizinec zkusil podplatit policisty kvůli jízdě pod vlivem. Hrozí mu šestiletý trest