čtvrtek 12. září 2024

V Botswaně našli jeden z největších diamantů na světě

Zřejmě druhý největší diamant na světě byl vydolován v Botswaně.

Největší diamant na světě Cullinan.

Největší diamant na světě Cullinan.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Největší diamant na světě Cullinan.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

V Botswaně byl nalezen obrovský diamant o váze 2 492 karátů, který je považován za druhý největší na světě. Podle botswanské vlády jde o největší diamant objevený v zemi a druhý největší v historii po slavném diamantu Cullinan.

Tento „výjimečný“ surový diamant byl nalezen v západní Botswaně v dole Karowe, který provozuje kanadská těžební společnost Lucara Diamond Corp. Firma uvedla, že kámen je vysoké kvality a byl nalezen neporušený díky pokročilé rentgenové technologii. Hmotnost dělá z tohoto nálezu největší diamant za posledních více než 100 let.

„Tento objev nejen potvrzuje obrovský potenciál našeho dolu Karowe, ale také naši strategickou investici do moderních technologií,“ uvedl William Lamb, prezident a generální ředitel Lucara Diamond Corp. Dodal, že nález podtrhuje pozici Karowe jako světové třídy mezi diamantovými doly.

Botswana se v posledních letech stala domovem největších diamantových nálezů na světě. Před tímto objevem držel druhé místo diamant Sewelo o velikosti 1 758 karátů, nalezený v roce 2019 rovněž v Karowe. Tento kámen koupil francouzský módní dům Louis Vuitton. Další významný diamant z Botswany, Lesedi La Rona o váze 1 111 karátů, byl prodán britskému klenotníkovi za 53 milionů dolarů v roce 2017.

Autor: Šimon Mitro

Související

Cristiano Ronaldo ve videu na svém youtubovém kanálu UR · Cristiano
Zahraniční Zajímavosti

Cristiano Ronaldo přidal další světový rekord do své sbírky. Kraluje YouTube

WHO
Zahraniční Zdraví

Africké země se sjednotily a přispěly 45 milionů dolarů Světové zdravotnické organizaci

dinosaurus
Zahraniční Zajímavosti

Objev dinosauřích stop spojuje Afriku a Jižní Ameriku před miliony let

Virus mpox
Zahraniční Mpox

WHO spouští globální plán proti mpox