neděle 5. května 2024

Uznejte blokádu Leningradu jako genocidu, chtějí Rusové po Němcích

Rusko chce po Německu, aby uznalo, že blokáda Leningradu za druhé světové války, byla genocida. Za tu jsou totiž větší válečné reparace.

RIAN_archive_216_The_Volkovo_cemetery

Pohled z kterého mrazí dodnes.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Pohled z kterého mrazí dodnes.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Téma druhé světové války i po bezmála osmdesáti letech rezonuje ruskou společností i politickými kruhy a některé tehdejší události jsou stále živé. Nyní je znovu otevřelo ruské ministerstvo zahraničních věcí, které požaduje, aby Německo uznalo, že blokáda Leningradu nebyl pouze válečný zločin, ale genocida. V dokumentu, který sekretariát Sergeje Lavrova už zaslal do Berlína, se píše, že německá zvěrstva vůči obyvatelům Sovětského svazu nikdy nebyly pojmenovány genocidou. Němci naopak tvrdí, že obléhání města bylo strašlivým válečným zločinem, ovšem slova o genocidě dosud odmítalo přijmout.

Současný ruský dokument tak stále více stupňuje tlak na Německo, kdy je zdůrazňováno, že za blokádu Leningradu Německo vyplatilo válečné reparace pouze židovským obětem a ne všem rodinám, jejich příslušníci přišli ve městě během obléhání o život. Od roku 2019 ale německá vláda financuje sociální a zdravotní pomoc pro ty, kteří přežili obléhání, jako humanitární gesto.

Obléhání Leningradu je jedna z nejděsivějších událostí historie válek. Během dvouleté blokády, kdy zemřel skoro milion obyvatel města, se německá armáda, společně s italskými a španělskými spojenci, snažila Leningrad vyhladovět, k čemuž nedošlo pouze díky takzvané Cestě života, kudy sovětská armáda vozila alespoň část základních potravin přes zamrzlé Ladošské jezero. V Leningradu během obléhání zemřelo více lidí než při bombardování Hamburku, Drážďan, Hirošimy a Nagasaki dohromady.

Autor: Jan Skala

Související

1024px-2015-08-15._Фестиваль_«Большой_Донбасс»_602
Zahraniční

Putinovy Noční vlci dorazili do Česka. Oslaví zde konec druhé světové války

GMoBqOcWoAA5qh3
Zahraniční

Přehradám v Brazílii hrozí protržení. Obětí záplav tak může být mnohem více

Cali_Movilizacion_por_la_Vida
Zahraniční

Pácháte genocidu, spílá Kolumbie Izraeli. Jste antisemité, reaguje Jeruzalém

GMQvGsXW8AAuV0a
Zahraniční

Jihem Spojených států se přehnala řada tornád. Úřady počítají mrtvé a zraněné