neděle 29. září 2024

USA spalují vedra. Kalifornie hlásí rozsáhlé požáry

Nebezpečná vedra zasáhla USA. V Kalifornii vypukly lesní požáry.

profimedia-0882617687

Lesní požáry v Kalifornii (17. 6. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Lesní požáry v Kalifornii (17. 6. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Vlnu veder, která zasáhla západ USA, čeká přesun na severovýchod, kde teploty ohrožují miliony lidí. Národní meteorologická služba varuje před možnými rekordními teplotami ve městech napříč státy. Pro města ve státech Illinois, Missouri, Indiana, Michigan, Ohio, Pensylvánie, New York a Massachusetts jsou předpovídány extrémní úrovně rizik spojených s horkem přetrvávajícím i v noci. V Chicagu bylo v pondělí i 36 stupňů, zatímco Cleveland a Rochester reportoval 34 stupňů.

Meteorologové uvádějí, že tento týden bude alespoň 265 milionů Američanů vystaveno teplotám nad 32 stupňů. Přibližně 22 milionů lidí zažije teploty přesahující 37,5 stupňů. Vedra jsou hlavní příčinou úmrtí souvisejících s počasím v USA a data ukazují, že vlny veder se kvůli klimatickým změnám stávají častějšími a intenzivnějšími.

Dnes budou největší vedra v oblasti Velkých jezer, včetně Illinois, Indiany, Michiganu, Wisconsinu a Ohia. Ve středu se očekávají teploty alespoň 32 stupňů na východě USA a v jižní části střední USA. Ve čtvrtek se očekávají extrémní teploty i v Nové Anglii, přičemž v Bostonu se teploty přiblíží k 38 stupňům.

Kalifornie a Nové Mexiko čelí ničivým požárům. Hasiči bojují s plameny na několika frontách, zatímco silný vítr a suché podmínky situaci komplikují. O víkendu vypukly v Kalifornii nové požáry, které se nadále šíří. Největší je Post Fire u Gormanu, severozápadně od Los Angeles, který zasáhl přes 15 600 akrů. Point Fire v oblasti vinařství Sonoma pokryl 1 207 akrů. Tisíce lidí bylo evakuováno.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0901817388
Domácí

Lipavský v pondělí podá rezignaci. Končí u Pirátů, ve vládě možná bude pokračovat

profimedia-0912513618
Zahraniční

Na Floridu a Georgii udeřil hurikán Helene. Tamní úřady hlásí první oběti

profimedia-0681865792
Zahraniční

Rána pro demokraty. Starosta New Yorku je obžalovaný z financování kampaně

Downtown_Phoenix_Aerial_Looking_Northeast
Zahraniční

Nejžhavější americké město zažilo113 rekordně teplých dnů v řadě