pátek 5. července 2024

UNICEF pomůže Česku s předškolním vzděláváním

Předškolní vzdělávání a péče je předmětem spolupráce Ministerstva školství s organizací UNICEF a Evropskou komisí.

profimedia-0675516908

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s Ministerstvem školství, UNICEF a Evropskou komisí připravují projekt, který by měl zdokonalit a monitorovat předškolní vzdělávání a péči o české předškoláky. Cílem iniciativy je zlepšit systém a přispět ke zdravému vývoji a učení dětí od útlého věku a podpořit zaměstnanost rodičů.

Slaďování pracovního a rodinného života vnímám jako klíčové téma, proto plně podporuji vznik dětských skupin jako jednu z alternativ předškolního vzdělávání. Postupným rozšiřováním nabídky péče o děti chceme mírnit diskriminaci žen, které jsou často omezovány v rozvoji kariéry z důvodu výchovy svých dětí,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Přestože se kapacity předškolního vzdělávání pro děti do tří let v Česku postupně navyšují, tak součástí nějaké formy péče a vzdělávání je pouze sedm procent těchto dětí. „Předškolní vzdělávání dětí je velice důležité pro rozvoj kompetencí potřebných pro život a zvyšuje jejich šance na školní úspěch. V tomto období lze u dětí nejsnáze vyrovnávat jejich kognitivní a řečové rozdíly. Ministerstvo školství umožňuje v případě dostatečných kapacit vzdělávání dětí v mateřských školách již od dvou let,“ uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Prostřednictvím technické podpory za strany UNICEF získá vláda účinný systém monitorování a evaluace, pomocí kterého může zlepšit přístup a zvýšit kvalitu služeb předškolního vzdělávání a péče o nejmenší děti a získá nástroje pro rozšíření služeb na obecní a místní úrovni.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MPSV

Související

48859288246_05523d018f_b
Domácí

Jourová má politiky plné zuby. Končí v Evropské komisi i ANO

profimedia-0882676173
Ekonomika

Peníze zaměstnancům Liberty dá stát. Než přijdou, půjčí jim kraj

Budova Evropské komise
Ekonomika

Evropská komise zahajuje řízení se sedmi zeměmi EU, včetně Slovenska

52632611994_b84abbc12d_b
Domácí

Pokud půjde Síkela do Bruselu, STAN ministerský post doplní. Má už tři jména