středa 23. října 2024

Umělá inteligence pomáhá odhalovat rakovinu prsu

Umělá inteligence začíná pomáhat ve zdravotnictví. Předběžné výsledky švédského testování ukázaly, že AI dokáže detekovat více případů rakoviny prsu než lékaři.

mamograf

Ilustrační foto.
Zdroj: NARA & DVIDS Public Domain Archive (CC)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: NARA & DVIDS Public Domain Archive (CC)

Švédský výzkum ukázal, že umělá inteligence (AI) je vhodným pomocníkem pro radiology, jelikož díky AI snížili během testování svou pracovní zátěž a také dokázali detekovat více případů. Vědci zjistili, že pomocí umělé inteligence za použití mamografu (rentgenový snímek prsu, který slouží k detekci příznaků rakoviny, pozn. red.) bylo zjištěno o 20 procent více případů rakoviny prsu ve srovnání se dvěma radiology, kteří zkoumali výsledky mamografu bez pomoci AI.

Vědci dále zjistili, že použití AI pro podporu screeningu nepřineslo více případů, při kterých by mamograf chybně diagnostikoval abnormalitu a vznikl by tedy falešně pozitivní výsledek. Zároveň se s použitím AI snížila zátěž radiologů se čtením snímků o 44,3 procent.

Studie dále probíhá. Jedním z budoucích cílů je určit, zda může AI také pomoci snížit počet žen, jejichž rakovina je přehlédnuta v pravidelných screeninzích. Výzkum bude ukončen po dvouletém sledování 100 tisíc žen kolem prosince příštího roku.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: EuroNews

Související

Evropský parlament
Zahraniční AI

Umělá inteligence zpřístupní archivy Evropského parlamentu

IMG_8473
Zahraniční Video

Pokrokový silikonový robot si umí amputovat končetinu

2856173673_98ab05e317_c
Zahraniční

Datová centra Googlu bude napájet jaderná energie

čip AMD
Zahraniční AI

AMD chce konkurovat Nvidii. Představilo vlastní AI čip