sobota 18. května 2024

Úlomky planetky obsahují tajemství vzniku života

Vzorky planetky Bennu vzdálené 1,9 miliard kilometrů přivezla na Zemi sonda Osiris. Výzkumníkům NASA poskytnou informace o vzniku života na naší planetě.

Vzorek z planetky Bennu

Vzorek hornin z planetky Bennu
Zdroj: NASA

  • Vzorek hornin z planetky Bennu
  • Zdroj: NASA

Sondy OSIRIS-REx dopravila na Zemi vzorky půdy z planetky Bennu, jež je od nás vzdálená 1,9 miliard kilometrů, na konci září. „Vzorek z OSIRIS-REx je největším vzorkem uhlíkem bohatého asteroidu, který byl kdy doručen na Zemi, a pomůže vědcům zkoumat původ života na naší planetě,“ řekl ředitel NASA Bill Nelson. „Mise NASA jako OSIRIS-REx zlepší naše porozumění planetkám, které by mohly ohrožovat Zemi, a ukáže nám pohled na to, co leží za naším světem.“

Předběžné studie vzorku z Bennu, který je starý 4,5 miliardy, odhalují důkazy o vysokém obsahu uhlíku a vody, což by mohlo naznačovat, že základy života na Zemi mohou být obsaženy v tomto kameni. Tajemství ukrytá v kamenech a prachu z Bennu budou studována po následující desetiletí.

Když nahlížíme do starobylých tajemství zachovaných v prachu a kamenech asteroidu Bennu, odemykáme časovou kapsli, která nám nabízí hluboké poznatky o původu naší sluneční soustavy,“ řekl Dante Lauretta, hlavní výzkumník OSIRIS-REx z University of Arizona v Tucsonu. „Hojnost uhlíkem bohatého materiálu a přítomnost vodnatých jílovitých minerálů jsou jen špičkou kosmického ledovce.“ Cílem sbírky vzorků OSIRIS-REx bylo získat 60 gramů materiálu z asteroidu.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NASA

Související

GM89BmmWoAANmRU
Zahraniční

Piloti už seděli v raketě. Kvůli technické závadě ale Starliner neodstartoval

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech

Sonda Voyager 1
Zahraniční Vesmír

NASA získala data z nejvzdálenější sondy. Voyager je miliardy kilometrů od Země

GLT_7EcXsAAzFqV
Zahraniční

NASA chce přivézt horniny s Marsu. Měly by zodpovědět otázku života na planetě