Ukrajinec, který zabil Roma, je definitivně nevinný. Jednal v sebeobraně, řekl soud

Potyčka mezi Ukrajincem a skupinkou Romů, která skončila tragicky, je definitivně rozsouzená. Cizinec podle soudu jednal v nutné sebeobraně.

profimedia-0858709460

Ukrajinec Roman Rohozin před soudem.
Zdroj: Profimedia

  • Ukrajinec Roman Rohozin před soudem.
  • Zdroj: Profimedia

Definitivního zbavení se obžaloby se dočkal Ukrajinec Roman Rohozin, který loni v červnu u Brněnské přehrady zabil nožem jednoho ze skupinky místních Romů, s nimiž se předtím dostal do sporu. Rozhodnutí Krajského soudu v Brně o Rohozinově nevině totiž nabylo právní moci, protože státní zástupce, který původně navrhoval pětiletý trest, se vzdal práva na odvolání.

Tragickou událostí u Brněnské přehrady vyvrcholil spor, do něhož se Ukrajinec a skupinka Romů předtím dostali v tramvaji. Podle Rohozinovy výpovědi se Romové v tramvaji chovali hlučně, pouštěli hudbou a houpali se na držadlech. Když je napomenul, začal nejprve slovní útok, který po vystoupení z vozu přešel ve fyzický. Cizinec při něm vytáhl nůž a máchl po útočící skupince. Že by někoho zasáhl, nezaregistroval.

Kvůli události u přehrady loni demonstrovala řada moravských Romů, kteří žádali tvrdé potrestání cizince. Na demonstracích se provolávala i protiukrajinská hesla.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0703306076
Krimi

Doživotí: Vrah, který zastřelil pracovnici úřadu práce, z vězení už nevyjde

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

Libor Zábranský se stal majitelem Zbrojovky Brno.
Fotbal FNL

Zábranský spojuje sportovní Brno

dálnice D1
Domácí

Rozšíření D1 v Brně bude hotové o dva měsíce dříve