Ukrajina ostřeluje Krym, ač jej považuje za svůj. Cílem je hlavně Sevastopol

Válku na Ukrajině v posledních dnech symbolizují zejména útoky ze vzduchu na obou stranách. Ruská armáda ostřeluje zejména východ Ukrajiny a Kyjev, ukrajinské síly se soustřeďují na Krym.

GDCFKt-W8AAdUSE

Ukrajina ostřeluje Krym.
Zdroj: X

  • Ukrajina ostřeluje Krym.
  • Zdroj: X

Největším náletům za poslední dobu muselo včera a v noci na dnešek čelit přístavní město Sevastopol, což je jedno z nejzásadnějších středisek anektovaného poloostrova Krym. Za svůj cíl si jej vybraly ukrajinské jednotky, které si při ostřelování připsaly úspěch v podobě zničení velitelského střediska ruských sil ve městě. O události informovala ukrajinská agentura Unian, ruská strana včetně vedení sevastopolské radnice je však nepotvrdila.

Ruské úřady uvedly, že pozastavily dopravu na Krym přes Kerčský most. Mohutné exploze se ozývaly dnes nad ránem i u dalšího krymského města Jevpatorie, na které zaútočily ukrajinské bezpilotní letouny. Údery byly slyšitelné i u ruského černomořského města Novorossijsk. Rusko v reakci vyslalo drony šáhed íránské výroby nad většinu východního území Ukrajiny, tamní úřady hlásí raněné.

Právě Krymský poloostrov byl před deseti lety prvotním jablkem sváru mezi Ruskem a Ukrajinou. Moskva si jej přivlastnila po výměně politické garnitury v Kyjevě v roce 2013 s tvrzením, že historicky Krym vždy patřil Rusku a Ukrajině jej v roce 1954 v rámci Sovětského svazu věnoval tehdejší komunistický vůdce Nikita Chrušcov. Začlenění Krymu zpět pod správu Kyjeva považuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za jeden z největších cílů právě probíhající války.

Autor: Jan Skala

Související

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

2017-03-28_Vladimir_Putin_and_President_of_Iran_Hassan_Rouhani
Zahraniční

Rusko se sbližuje s Íránem. Dodávky potravin ze Západu Putin znovu nepovolil

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu