neděle 12. května 2024

Ukrajina nás chce zatáhnout do války proti Rusku, tvrdí gruzínský premiér

Zadržení ukrajinských výbušnin na gruzínském území vyvolalo obavy, že Kyjev chce Tbilisi zatáhnout do války proti Rusku. Alespoň tak to vidí tamní premiér Irakli Kobachidze.

1280px-Irakli_Kobakhidze_and_Volodymyr_Groysman_07

Gruzínský premiér Irakli Kobachidze zastává svůj post teprve týden.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Gruzínský premiér Irakli Kobachidze zastává svůj post teprve týden.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ukrajina se snaží přenést válku i na gruzínské území. Alespoň tak to vyplývá z prohlášení úřadujícího gruzínského premiéra Irakliho Kobachidzeho, který okomentoval správu tamní tajné služby, hovořící o tom, že na území Gruzie byla zadržena zásilka výbušnin, které mířili z Ukrajiny, přes Rumunsko, Bulharsko a Turecko do ruského města Voroněž. Podle premiéra je incident alarmující a potvrzuje tendence Kyjeva přenést válku i na území jiných postsovětských republik. Kobachidze uvedl, že celá věc připomíná přípravy na útok na Krymský most z října 2022, z něhož Kreml viní právě Ukrajince. S informací o incidentu přišel německý server T-online.

Ukrajinské velvyslanectví v Tbilisi uvedlo, že celou věc prověří. Premiéra, který je ve funkci teprve týden požádalo, aby celou věc nepolitizoval. Ukrajinské zpravodajské služby sdělily, že o události žádné informace nemají a vše se dozvěděly pouze z médií.

Gruzie, která před šestnácti lety sama válčila proti Rusku, nyní mění svou zahraniční politiku. Ještě před pár lety byla považována za nejvíce prozápadní z postsovětských zemí. Vládnoucí strana Gruzínský sen se však stále více orientuje na Moskvu.

Autor: Jan Skala

Související

Setkání Volodymyra Zelenského s Joe Bidenem (21. 12. 2022)
Zahraniční

Spojené státy poskytnou Ukrajině další pomoc. Vyprázdní své sklady

profimedia-0871693748
Zahraniční Video

Autobus v Petrohradu šílenou cestu ukončil pádem do řeky, čtyři mrtví

GNNIEbhXEAEuBK2
Zahraniční

Rusko útočí na Charkov ze severu, jih Ukrajiny ostřelují z Krymu

GNMjZAQX0AAOfZ2
Zahraniční

Polsko posílí na hranici s Běloruskem železnou bariéru. Varšava se bojí migrace