pátek 10. května 2024

Ukrajina chce zvrátit průběh války. Kyjev prý chystá velkou mobilizaci

Ukrajinský parlament se chystá urychleně přijmout zákon, který by mu umožnil vyhlásit všeobecnou mobilizaci. Zprávu o tom přinesla ukrajinská agentura Unian.

24330039993_458e6c9d1d_b

Mobilizací chce Ukrajina strhnout vítězství na svou stranu.
Zdroj: Flickr

  • Mobilizací chce Ukrajina strhnout vítězství na svou stranu.
  • Zdroj: Flickr

Poté, co se ukrajinská protiofenziva nesetkala s požadovaným výsledkem, a válka tak prakticky zůstala na mrtvém bodě, hodlá Kyjev současný stav zvrátit. Ukrajinský parlament totiž připravuje ke schválení návrh zákona, prostřednictvím kterého by chtěl vyhlásit mobilizaci, jež by se dotkla všech obyvatel. Zákon by měl do zbraně odvést prakticky všechny bojeschopné muže včetně čerstvě dospělých studentů. Zapojit by se měly i ženy, které mají být v týlu a ve výrobě ve zbrojním průmyslu. Všemu by měl předcházet tříměsíční výcvik.

Ukrajina se v poslední době potýká s kritickým nedostatkem vojáků. Neohlásila sice, jak vysoké ztráty utrpěla během necelých dvou let trvání války, odhaduje se ale, že padlých bude zhruba půl milionu. Prakticky totožné ztráty se předpokládají i na ruské straně.

Chystaná mobilizace se nemá týkat osob se zdravotním postižením, mužů pečujících o tři a více dětí, těhotných žen, žen na mateřské dovolené a také uchazečů o studium na vysoké škole.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0871693748
Zahraniční Video

Autobus v Petrohradu šílenou cestu ukončil pádem do řeky, čtyři mrtví

GNNIEbhXEAEuBK2
Zahraniční

Rusko útočí na Charkov ze severu, jih Ukrajiny ostřelují z Krymu

GNMjZAQX0AAOfZ2
Zahraniční

Polsko posílí na hranici s Běloruskem železnou bariéru. Varšava se bojí migrace

Stíhačka F-16
Domácí

Česko poslalo na Ukrajinu výcvikový simulátor stíhaček F-16