sobota 5. října 2024

Udavač Mrva spustil proces s Omladinou. Od jeho vraždy uplynulo dnes 130 let

Dnes uplynulo přesně 130 let od vraždy Rudolfa Mrvy. Ten svými vylhanými výpověďmi spustil jeden z největších českých procesů devatenáctého století.

0-zlá-krev-čt

Jiří Císler (vpravo) jako Rudolf Mrva v sérii Zlá krev.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Jiří Císler (vpravo) jako Rudolf Mrva v sérii Zlá krev.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jméno Rudolfa Mrvy dnes už řekne něco spíše jen historikům, a to zejména těm, kteří se zabývají koncem devatenáctého století a vzestupem českého vlastenectví, které revoltovalo proti zkostnatělosti rakouské monarchie. Rudolf Mrva však velký vlastenec nebyl a hrdina už vůbec ne. Je však znám jako jeden z největších konfidentů moderních dějin, protože po jeho vylhaném svědectví došlo k procesu s dosud neexistujícím spolkem Omladina. Právě tím, jak Mrva přiřazoval jména svých známých k akcím vůči rakouskému mocnářství, vznikla imaginární skupina řady osob, které se mezi sebou ani neznaly, ale na nichž pražský soud vykonstruoval proces, v němž odsoudil například budoucího ministra financí Aloise Rašína nebo spisovatele Stanislava Kostku Neumanna.

Sám Mrva se však procesu nedožil. Ve chvíli, kdy zdobil vánoční stromek ve svém skromném bytě na pražském Žižkově, navštívili jej jeho dva přátelé Otakar Doležal a František Dragoun s otázkou, zda je to on, kdo spolupracuje s policií. Když jim Mrva řekl i to, co dosud ještě nevěděli, vytáhl jeden z nich nůž a oba jej brutálně ubodali. Ke svému činu se na policii záhy přiznali.

Příběh Rudolfa Mrvy je ztvárněn v legendární televizní sérii Zlá krev od spisovatele Vladimíra Neffa. Důvěryhodnosti však celému ztvárnění ubírá, že do role dvacetiletého Mrvy byl obsazen skoro šedesátiletý herec Jiří Císler.

Autor: Jan Skala

Související

Saxon_Rockharz_2016_03
Hudba

Nejen Iron Maiden. Padesátiny v Praze oslaví i Saxon s albem Wheels Of Steel

profimedia-0896403770
Krimi

Kuchár Jožko dostal výjimečný trest. Za pitvu své přítelkyně si odsedí 23 let

czech-republic-69485_1280
Domácí

Svátek svatého Václava se slaví, i když o něm skoro nic nevíme

horáková
Domácí Výročí

Rozhodla se zůstat do hořkého konce. Miladu Horákovou zatkli před 75 lety