úterý 14. května 2024

U poloviny domácností skončí deset procent jídla v koši

Plýtvání potravinami je problém. Většina lidí nakupuje potraviny několikrát týdně, z nichž deset procent skončí v koši.

lednice

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Více než polovina Čechů má obavy z plýtvání potravinami, což ukázal aktuální průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z celkového počtu 52 procent respondentů vnímá tento problém jako značný, zatímco 42 procent považuje plýtvání potravinami za nesprávné, ale věnuje pozornost aktuálnějším problémům. Jen pět procent lidí nepovažuje plýtvání potravinami za celospolečenský problém.

Podle šetření téměř tři pětiny dotázaných (59 %) tvrdí, že v jejich domácnosti se vyhodí maximálně deset procent potravin. Přibližně čtvrtina lidí (23 %) vyhazuje více než deset procent, ale méně než čtvrtinu potravin. Jen čtyři procenta uvedla, že vyhodí více než čtvrtinu potravin, a 11 procent tvrdí, že jejich domácnost nevyhazuje žádné potraviny.

Hlavním důvodem pro snižování plýtvání potravinami je pro většinu respondentů (75 %) finanční úspora. Výzkum také ukázal, že více než 40 procent lidí věří, že by bylo možné plýtvání potravin omezit, pokud by ho nakupovali menší množství. Zhruba pětina veřejnosti si myslí, že by bylo možné vyhnout se polovině potravinového odpadu, který společnost vytváří.

Co se týče nákupů potravin, více než polovina žen (54 %) je zodpovědná za veškeré nákupy potravin v domácnosti. Nejčastěji Češi nakupují potraviny několikrát týdně (55 %). Pouze 14 procent dotázaných chodí na nákup každý den. Aby lidé předešli plýtvání, tak kontrolují před nákupem obsah lednice (84 %) a sledují datum minimální trvanlivosti na (78 %).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CVVM

Související

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

vodovod
Domácí

České domácnosti stále šetří vodou

den bez diety
Světové dny Jídlo

Den bez diety

ovesné sušenky
Světové dny Jídlo

Den ovesných sušenek