pondělí 20. května 2024

Šokující průzkum: Třetina seniorů u nás zažívá týrání, bití nebo zneužívání

Hrubé nadávky, bití, sexuální násilí, omezování kontaktu s přáteli, úmyslné zanedbávání péče nebo jen čtení pošty. Formy psychického i fyzického násilí na seniorech zkoumal v uplynulých dvou letech projekt Restabus. Přinesl šokující výsledky.

hand-3672958_960_720

Ilustrační snímek.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační snímek.
  • Zdroj: pixabay.com

V České republice trpí třetina seniorů.

Takto obsáhlý a podrobný průzkum jsme provedli jako vůbec první v České republice. Ukázalo se, že týráním, zneužíváním, špatným zacházením či podrýváním důstojnosti u nás trpí 29 procent seniorů, řada z nich opakovaně a intenzivně. Naprostá většina obětí své problémy tají,“ uvedla vedoucí projektu Lucie Vidovićová.

Pomocí dotazníků tým projektu zjišťoval zkušenosti s lehčími formami špatného zacházení, například hrubé verbální útoky či finanční zneužívání, ale i ty velmi závažné – fyzické a sexuální násilí či omezování osobní svobody. „V celém dotazníku nebyla jediná položka, se kterou by se nesetkal žádný z respondentů. 41 procent dotazovaných se s podobným jednáním za poslední rok setkalo osobně v domácím prostředí, na veřejnosti nebo jako svědci, výrazně vyšší podíl byl přitom u osob nad 85 let. Takové výsledky nás naprosto šokovaly,“ řekla Vidovićová.

Optimálním vyústěním projektu by prý byla změna legislativy. „Ideální by bylo, kdyby se výsledky naší práce podařilo propsat do nových zákonů. Dá se inspirovat vznikajícím Zákonem o domácím násilí, , budeme usilovat i přímo o vznik Zákona o týrání,“ přiblížila Vidovićová.

Související

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů

AI
Ekonomika AI

Necelá třetina českých firem využívá umělou inteligenci

U studentů vítězí ve volbách do europarlamentu vítězí STAN s Danuší Nerudovou.
Domácí Eurovolby

Studenti by v eurovolbách volili STAN a Piráty. Fandí také Motoristům

erotické pomůcky
Domácí Vztahy

Erotické pomůcky používají tři z deseti Čechů. Nejčastěji s partnerem