pondělí 20. května 2024

Tusk má smůlu. Duda jej sestavením vlády zatím nepověří

Tusk, Kaczyński nebo dokonce Morawiecki? Poláci odpověď na otázku, koho prezident Andrzej Duda pověří sestavením vlády, zatím neznají.

52816542377_c6d840f60e_b

Polský prezident Andrzej Duda chce zvýšit výdaje na dopravu v celém NATO.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Polský prezident Andrzej Duda chce zvýšit výdaje na dopravu v celém NATO.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Donald Tusk, šéf opoziční Občanské platformy, která ve volbách do polského Sejmu skončila se 30 procenty za dosud vládnoucí stranou Právo a spravedlnost, se už viděl v premiérském křesle, protože jeho strana hodlá sestavy koalici s dalšími dvěma uskupeními – Třetí cesta a Nová levice. Ta skončila na třetím, respektive čtvrtém místě. Překážku mu ale přichystal prezident Andrzej Duda, který je známý svým kladným postojem k Právu a spravedlnosti. Duda podle očekávání zatím Tuska nepověřil sestavením vlády a řekl, že sestavením vlády se tradičně pověřuje nejsilnější politický subjekt, a tím Tuskova Občanská platforma není.

Tusk však už na Dudu apeloval, aby jednal rychle. „Lidé čekají na první rozhodnutí, která následují po těchto volbách. Velmi bych pana prezidenta požádal, aby rychle a energicky jednal," řekl předseda Občanské platformy.

Jak ale oznámil prezidentův poradce Marcin Mastalerek, Duda hodlá v nadcházejícím týdnu jednat se všemi stranami, které se po volbách dostaly do parlamentu, a to v pořadí, které odpovídá výsledkům voleb. První by tedy měl přijít ke slovu předseda Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyński.

Autor: Jan Skala

Související

Voleč,_dálnice_D11
Domácí

Polská pobídka zabrala. Dálnice z hranic do Trutnova se začne stavět letos

Andrej Babiš
Domácí

Časy rekordních zisků jsou pryč. Volby by vyhrálo ANO, ale náskok se zmenšuje

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

37340826976_7cacdbcbb2_b
Zahraniční

Varšava navýší peníze na tajné služby. Podle Tuska chce Rusko zasáhnout do eurovoleb