Haag má zatykač na Putina a komisařku pro práva dětí, mluvčí se mu vysmála

Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal zatykač na Vladimira Putina a Marii Alexejevnu Lvovou-Belovou kvůli deportacím ukrajinských dětí do Ruska. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharova se zatykačům vysmála.

uAA7PAJR1BGPkgm5IMRWUUmxxAnwb4lz

Marie Lvova-Belova a prezident Putin
Zdroj: kremlin.ru

  • Marie Lvova-Belova a prezident Putin
  • Zdroj: kremlin.ru

Putin je podle zatykače odpovědný za válečný zločin nezákonné deportace dětí z okupovaných území Ukrajiny do Ruské federace. Ze stejného důvodu vydal tribunál také zatykač na Marii Alekseyevnu Lvovou-Belovou, komisařku pro práva dětí při kanceláři prezidenta Ruské federace.

"Přípravný senát dospěl k závěru, že existují oprávněné důvody se domnívat, že každý podezřelý nese odpovědnost za válečný zločin nezákonné deportace dětí z okupovaných území Ukrajiny do Ruské federace," stojí v prohlášení na webu haagského soudního dvora.

Podrobnosti ze zatykačů jsou tajné kvůli ochraně obětí i svědků. Soud se ale domnívá, že nformování veřejnosti o zatýkacích rozkazech může přispět k předcházení dalšího páchání trestných činů.

Zatykače vydal soud na základě žádostí podaných státním zastupitelstvím.

Více o deportacích tisíců ukrajinských dětí z Ukrajiny do Ruska najdete zde.

Mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharova prohlásila, že zatykače nemají v Rusku šanci obstát. "Rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu nemají pro naši zemi žádný význam. Rusko není smluvní stranou Římského statutu Mezinárodního trestního soudu a nemá vůči němu žádné závazky. Rusko s tímto orgánem nespolupracuje a případné zatykače jsou pro nás právně neplatné," napsala na svém účtu na sociální síti Telegram.

Ruský senátor Andrej Klišas zase prohlásil, že zatykač nemá žádný právní základ a žádné důsledky. "Nyní nejen Rusko, ale ani řada členských států Rady bezpečnosti OSN neuznává jurisdikci mezinárodního trestního tribunálu. Přijetím takového absurdního rozhodnutí se soud vydal cestou sebelikvidace. Rusko by mělo okamžitě vydat zatykač na všechny haagské soudce," řekl Klišas.

Vydání zatykačů veřejně dalo Putinovi i jeho komisařce nálepku válečných zločinců. Nově se tak neodváží vycestovat do zemí, které haagský soud respektují. Hrozilo by jim tam okamžité zatčení. Římský statut přijalo 123 států: všechny evropské země, celá Jižní Amerika včetně ruských spojenců jako je Venezuela. Ruskému prezidentovi a jeho komisařce už se nepodaří vycestovat ani do Tádžikistánu, Afghánistánu, Brazílie, Jihoafrické republiky nebo Nigérie.

Související

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie

14278966046_89224e473a_b
Zahraniční

Nová nizozemská vláda vystrkuje růžky. Ještě nemá premiéra a už plánuje deportace

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova