sobota 5. října 2024

Třetina území světa v posledních dekádách značně vyschla, včetně Česka

Vlivem klimatických změn dohází k vysychání půdy. Proces zasahuje i Českou republiku.

louka

Ilustrační foto.
Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

Mezinárodní výzkumný tým pod vedením Jana Řehoře z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity přinesl novou studii o významném vysychání půdy na třetině nezaledněného území planety. Analýza období od 1981 do 2021 odhalila alarmující trendy vysychání, přičemž nejvíce postižené oblasti zahrnují rovníkovou Afriku, část jižní Ameriky, středozápad USA a rozsáhlý pás od východní Evropy až po východní Asii.

Studie odhaluje, že na 54 procentech plochy jižní Ameriky došlo k výraznému vysušení půdy, zatímco pouze jedno procento území zaznamenalo zvýšení vlhkosti. Argentina, Paraguay a jihozápadní část Brazílie byly nejvíce postiženy, v těchto státech se půdní vlhkost snížila až o deset procent za každou dekádu.

Na starém kontinentu je vysušování nejvýraznější v létě a postihlo převážně střední a východní Evropu. „Ve střední Evropě je vysušování rychlejší v její centrální a severozápadní části (včetně České republiky) a v oblasti Karpatského oblouku, naopak pomalejší v oblasti Panonské pánve, tedy převážně v Maďarsku,“ popsal Řehoř.

Vlivem stále se zvyšujících teplot a nerovnoměrné distribuce srážek rostou obavy z narušení zemědělských a lesních systémů. Postižené oblasti čelí nejen častějším suchům, ale i extrémnějším horkým vlnám, což vede k rychlejšímu zahřívání atmosféry. Kombinace teplého počasí a nedostatku vody v půdě přispívá k výskytu rozsáhlejších požárů, což je patrné v tropické a subtropické Africe, Jižní Americe a částech Sibiře.

Autor: Šimon Mitro

Související

oceán
Zahraniční Klimatické změny

Vědci plánují hnojení oceánu železem pro záchranu klimatu

GZD65jZWAAAYtkX
Zahraniční

V Bosně povodně zabíjely. Teď se voda začíná rozlévat po celém Balkánu

požár lesa
Zahraniční Klimatické změny

Hořící lesy prohlubují klimatickou krizi. Dostáváme se do začarovaného kruhu

Spongipellis
Domácí Příroda

Vědci vytvořili databázi genomů 98 ohrožených druhů