pátek 5. července 2024

Tornáda v USA způsobila v květnu škody za pět miliard dolarů

Klimatické katastrofy způsobily letos ve Spojených státech škody dosahující 25 miliard dolarů. Z toho pět miliard mají na svědomí tornáda.

tornádo

Ilustrační foto.
Zdroj: Picryl

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Picryl

Vlny tornád, které v květnu zasáhly jižní, jihovýchodní a centrální část USA způsobily škody za 4,7 miliard dolarů. Podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) jde o jednu z nejdražších přírodních katastrof letošního roku.

Během května došlo k 11 potvrzeným klimatickým katastrofám. Celkové ztráty se letos již v USA vyšplhaly na 25 miliard dolarů, v přepočtu 575 miliard korun. Tornáda, která se objevila mezi 6. a 9. květnem, zasáhla státy jako Oklahoma, Kansas, Nebraska, Michigan, Indiana a další. Celkově bylo zaznamenáno více než 165 tornád na území USA.

Kromě tornád způsobila v květnu velké škody také dlouhotrvající větrná bouře, kterou meteorologové nazývají derecho. Ta způsobila škody v řádu 1,2 miliard dolarů. Nejvyšší rychlost větru dosahovala 177 kilometrů za hodinu. Bouře zabila osm lidí.

Další významné bouřky tohoto roku zahrnují zimní bouři v lednu a dubnová tornáda. V březnu způsobily tornáda, krupobití a silné větry škody za 5,9 miliardy dolarů. Nejničivější tornádo tohoto roku zasáhlo Greenfieldv Iowě 21. května a zabilo pět lidí.

V červnu čeká USA hurikánová sezóna, která má být podle meteorologů nadprůměrná. NOAA předpovídá 17 až 25 hurikánových bouří. Nejničivější hurikán v historii USA, Katrina z roku 2005, způsobil škody za 200 miliard dolarů.

Podle údajů NOAA se zvyšuje frekvence extrémních počasí. V posledních letech byla průměrná doba mezi katastrofami s miliardovými škodami jen 18 dní, zatímco v 80. letech to bylo 82 dní. Tento trend klade obrovský tlak na reakční a obnovovací kapacity.

Autor: Šimon Mitro

Související

plastový odpad
Zahraniční Ekologie

Nový nástroj sleduje oběh plastů v Evropě

louka
Domácí Příroda

Nejkvalitnější zemědělskou půdu ochrání novela

Hermodice ohnivá alias ohnivý jedovatý červ
Zahraniční Fauna

Na jadranském pobřeží se objevili jedovatí červi

profimedia-0882617687
Zahraniční Video

USA spalují vedra. Kalifornie hlásí rozsáhlé požáry