pátek 13. září 2024

TikTok používají dvacátníci jako hlavní zdroj zpráv a dění v politice

TikTok se stal důležitým nástrojem pro politické informace a zprávy, zejména mezi mladými dospělými. Nový výzkum ukazuje, že tato platforma ovlivňuje politické preference a zvyklosti v USA.

TikTok

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Čínská sociální síť TikTok nabývá stále větší roli v politických debatách a zprávách. Podle průzkumu Pew Research Center z března 2024 využívá téměř polovina uživatelů ve věku 18 až 29 let TikTok k sledování politických událostí a zpráv.

Zatímco 50procent uživatelů pod 30 let uvádí, že používají TikTok i pro získávání zpráv, u starších uživatelů tento podíl klesá, například pouze 23 procent uživatelů nad 65 let takto platformu využívá jako primární zdroj zpráv.

Navzdory tomu, že většina uživatelů sleduje na TikToku politický obsah, pouze malé procento z nich ho sdílí. Zatímco 45 procent uživatelů sleduje na platformě nějaký politický obsah, jen sedm procent mladých lidí zveřejňuje politické příspěvky. Většina uživatelů (63 %) na TikToku nepublikuje žádný obsah.

TikTok ovlivňuje politiku a veřejný diskurs v USA, přičemž většina uživatelů (33 %) považuje vliv platformy na americkou demokracii za převážně pozitivní. U mladých uživatelů do 30 let je tento podíl ještě vyšší (45 %).

Průzkum také odhalil, že i přes politické debaty ohledně TikToku jsou názory na zákaz platformy rozdělené. Američané i nadále diskutují o dopadech TikToku na politické prostředí a jeho roli v demokratickém diskurzu.

Autor: Šimon Mitro

Související

sociální sítě
Zahraniční Sociální sítě

Varovávání jako mají cigarety by měly dostat i sociální sítě, naléhají prokurátoři v USA

profimedia-0188492450
Světové dny Zajímavosti

Žádné zprávy = Dobré zprávy

auto
Domácí

České řidiče nejvíc štve nebezpečná jízda a nepoužívání blinkrů

líčení
Domácí Ženy

Celkem 77 procent Češek se snaží být vždy upravené