pondělí 16. září 2024

Testy zjistily toxické látky v dětských bundičkách. Nejhůř dopadla ta z Česka

Odborníci testovali tři desítky dětských bund a kombinéz koupených v několika evropských státech. U celé řady z nich zjistili přítomnost toxické látky, která ohrožuje zdraví dětí i životní prostředí. Největší množství se našlo v českém výrobku.

pexels-photo-12960390

Ilustrační foto
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Pexels

Kardiovaskulární poruchy, zvýšený cholesterol a podle některých studií i leukémii – to všechno může způsobit špatně vybraná dětská bundička. Některé totiž obsahují perfluorooktanovou kyselinu PFOA, takzvanou věčnou chemikálii, která je v některých zemích světa úplně zakázaná. Odborníci teď otestovali 32 bund a kombinéz z Německa, Nizozemska, Srbska, Velké Británie, Polska, Černé Hory a České republiky a zjistili přítomnost této nebezpečné chemikálie ve více než polovině výrobků. 

Největší množství chemikálie se našlo v bundě zakoupené v Česku. “Přestože jsme v některých softshellových bundách na českém trhu věčné chemikálie očekávali, přítomnost celosvětově zakázaného PFOA a nešťastné prvenství českých bund v žebříčku nejhorších vzorků ve studii nás zaskočilo," uvádí autorka studie Jitka Straková. 

Nebezpečné prý může být i další outdoorové oblečení. Výrobci ani zákazníci totiž kvůli chemickým procesům, které mohou množství chemické látky ještě časem zvýšit, nikdy nevědí, kolik jí v oblečení je.  A to i v případě, že při výrobě materiál použitý při výrobě splňoval bezpečnostní normy. 

Nezisková organizace Arnika, která dlouhodobě usiluje o zlepšování životního prostředí, proto podporuje návrh Evropské unie chemikálii úplně zakázat ve všech členských státech. "Vzhledem k tomu, že PFAS se v prostředí vůbec nerozkládají a znečišťují všechny vodní ekosystémy včetně pitné vody až stovky let poté, co se do životního prostředí lidskou činnosti dostanou, je naléhavě třeba přijmout opatření k omezení a nahrazení těchto nebezpečných látek," vyjadřuje své stanovisko Arnika. 

Autor: Nikola Velkoborská

Související

hovor
Zdraví

Mobily nejsou zodpovědné za rakovinu mozku, WHO vyvrátila nepravdivé teorie

Solární panely na zemědělské půdě
Ekonomika Zelená energie

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů

horko
Zahraniční Klimatické změny

Horko v Evropě může do konce století zabít třikrát více lidí

koexistence lidí a zvířat
Zahraniční Příroda

Lidé a zvířata se budou v roce 2070 přetahovat o více než polovinu Země