pondělí 16. září 2024

Ten, který to nepřežil. Jedna z rockových legend by oslavila pětasedmdesátiny

Bronzová socha v životní velikosti v centru Dublinu připomíná tvorbu jedné z největších rockových legend. Dnes byl Phil Lynott oslavil 75 narozeniny.

GVDHWmKWAAAR1Dv

V 70. letech byl Phil Lynott synonymem divokého rockera.
Zdroj: X

  • V 70. letech byl Phil Lynott synonymem divokého rockera.
  • Zdroj: X

Za svého života byl Phil Lynott považován za dobrého muzikanta a skladatele, ale k jeho zbožštění došlo až poté, co ve věku pouhých 36 let, na začátku roku 1986 podlehl celkovému selhání organismu kvůli dlouholeté závislosti na alkoholu a drogách. Dnes by tento muzikant, jemuž přímo v centru Dublinu stojí bronzová socha, oslavil pětasedmdesátiny. Jeho hudba je však živá dodnes, o čemž svědčí i skutečnost, že kapela Thin Lizzy, v jejímž čele celou svou hudební kariéru stál, stále, ač v omezené formě funguje a těží pouze z jeho repertoáru.

Phil Lynott byl na rockové scéně zjevením. Po otci byl napůl černoch, po matce, rodilé Irce, běloch. Dokázal se však dostat přes předsudky začátku 70. let a v polovině zmíněné desetiletky, už s Thin Lizzy prodával alba ve vysokých nákladech. Tehdy si hity The Boys Are Back In Town, Whiskey In The Jar, Jailbreak nebo Dancing In The Moonlight, zpívala celá západní Evropa a dostavil se i úspěch v Americe.

Ovšem divoký životní styl si vybral svou daň a když jej přišla o Vánocích navštívit jeho matka, byl Lynott už jednou nohou v hrobě. Okamžitě sice putoval do nemocnice, ale už mu nebylo pomoci. Jeho posledním počinem proto zůstal duet Out In The Fields, který v roce 1985 natočil s dnes u rovněž zesnulým kytaristou Garym Moorem.

Autor: Jan Skala

Související

100_2697
Hudba

Před lety zpíval Holky z naší školky a dnes je Stanislavu Hložkovi sedmdesát

hq720 (1)
Hudba

Jane´s Addiction nedokončili koncert. Zpěvák se na pódiu popral s kytaristou

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

2768700
Film a TV Výročí

Felix Holzmann skrýval velké tajemství. Neřekl ho ani na smrtelné posteli