pátek 17. května 2024

Temný případ slaví deset let od premiéry. Krimi seriál se v lednu vrací

Dnes je tomu přesně deset let, kdy Woody Harrelson a Matthew McConaughey v bažinách Loussiany pátrali po sériovém vrahovi. Dodnes jde o jednu z nejlepších kriminálek vůbec.

Matthew McConaughey v seriálu Temný případ

Matthew McConaughey v seriálu Temný případ
Zdroj: HBO

  • Matthew McConaughey v seriálu Temný případ
  • Zdroj: HBO

Poté, co měl před pár dny 25leté výročí ikonický gangsterský seriál Rodina Sopránů, dnes slaví další nezapomenutelná série, jež se zapsala do televizní historie. Přesně před deseti lety měl premiéru první díl drásavého krimi True Detective, v níž svérázná dvojice detektivů v podání Woodyho Harrelsona a Matthewa McConaugheyho pátrala po rituálním vrahovi v bažinách prosluněné Louisiany.

Za první sérií stál spisovatel a scenárista Nic Pizzolatto, jenž se pak k seriálu vrátil v roce 2015 a 2019. Zatímco druhá sezóna přinesla zcela jiný tón a namísto detektivky šlo o kriminální thriller o policistech a zločincích zamotaných ve spárech konspirace, tak třetí řada se vrátila k detektivním kořenům. Mahershala Ali v ní v několika časových rovinách řešil zmizení dvanáctiletého chlapce a jeho desetileté sestry.

Třetí řada byla lépe přijatá nežli druhá, ale na první případ kvalitami nenavázala. Nyní se však zdá, že by se HBO po stránce detektivních seriálů mohlo vrátit na vrchol. Čtvrtá sezóna přispěchá již 14. ledna na HBO Max a přestože na ní již nepracoval Pizzolatto, ale mexická scenáristka Issa López, tak na ni zámořské recenze pějí ódy.

Na recenzentském serveru Rotten Tomatoes je zatím 33 recenzí od amerických kritiků s neuvěřitelným průměrným hodnocením 8,6 z 10. Na sérii s podtitulem Noční krajina se chválí především napínavý příběh, jež využívá prostředí promrzlé Aljašky včetně jejích původních obyvatel, a dvojice vyšetřovatelek v podání Jodie Foster a Kali Reis, jež pátrá po osmi vědcích, kteří zmizeli z výzkumné stanice.

Všechny dosavadní série Temného případu jsou k vidění na HBO Max.

Autor: Šimon Mitro

Související

S novou ústavou si prezident Antonín Novotný splnil sen o socialistickém Československu.
Domácí

Amnestie 9. května propouštěly politické vězně. Ta Novotného rušila i tábory

Záběr z filmu Mumie (1999)
Film a TV Výročí

Jeden z nejlepších dobrodružných filmů slaví 25 let. Mumii zkazila pokračování

Panamský průplav v roce 1915
Zahraniční Výročí

Před 120 lety se začal stavět Panamský průplav

438888605_832630195562682_8701897886785803572_n
Film a TV Výročí

Himlhergot donrvetr. Ilja Prachař sehrál stovky rolí, Trautenberk byl však jen jeden