čtvrtek 16. května 2024

Rodina Sopránů slaví 25 let. Stala se předobrazem nejlepších seriálů

Rodina Sopránů se představila divákům přesně před čtvrt stoletím. Pustit si ji můžete na HBO Max.

Rodina Sopránů

Plakát k seriálu Rodina Sopránů
Zdroj: HBO

  • Plakát k seriálu Rodina Sopránů
  • Zdroj: HBO

Jeden z prvních seriálů, jež ukázal, že televizní zábava se může vyrovnat té filmové. Rodina Sopránů se stala v roce 1999 vlajkovou lodí stanice HBO, na kterou následně po stránce vysokých kvalit navázaly tituly jako válečné Bratrstvo neohrožených (2001), krimi The Wire - Špína Baltimoru (2002) nebo historický Řím (2005).

Legendární seriál o rodině Sopránů v čele s mafiánským bossem Tonym Sopranem v podání Jamese Gandolfiniho uhranul na přelomu tisíciletí diváky. Celkem bylo natočeno šest řad s celkem 86 epizodami. Pro nakoukání ikonické série je třeba si vyhradit 78 a půl hodiny. Titul je dostupný na streamovací službě HBO Max.

Seriál se zaměřuje na mafiánského bosse z New Jersey, který se snaží vyvažovat konfliktní soukromý život s nekompromisní prací pro zločineckou organizaci. Seriál se na HBO v USA vysílal od 10. ledna 1999 do června 2007.. Časopis Vanity Fair jej nazval „největším dílem popkultury naší doby“. Získal celou řadu cen, včetně 21 ocenění Emmy a pěti Zlatých glóbů, a stal se předmětem mnoha analýz i parodií.

Za seriálem stojí tvůrce David Chase, jež před třemi lety napsal scénář k filmovému prequelu Rodiny Sopránů s názvem Všichni svatí mafie. Ten se však po stránce přijetí kritiků i diváků ani zdaleka nepřiblížil věhlasnému seriálu. Ve snímku se neobjevil představitel Tonyho James Gandolfini, jelikož herec zemřel v roce 2013 na infarkt v pouhých 51 letech.

Autor: Šimon Mitro

Související

Linda chce kuře!
Film a TV Streaming

Vítězný snímek Anifilmu je dostupný na streamu

S novou ústavou si prezident Antonín Novotný splnil sen o socialistickém Československu.
Domácí

Amnestie 9. května propouštěly politické vězně. Ta Novotného rušila i tábory

Záběr z filmu Mumie (1999)
Film a TV Výročí

Jeden z nejlepších dobrodružných filmů slaví 25 let. Mumii zkazila pokračování

Panamský průplav v roce 1915
Zahraniční Výročí

Před 120 lety se začal stavět Panamský průplav