Ind si při slově chléb představí kvasnicový trojúhelníkový chléb naan, Arab arabský chléb pita ve tvaru propečené placky, Francouz křupavý bílý chléb, který u nás vnímáme spíš jako bagetu, Ital zase ikonickou ciabattu. Pro Čecha není chléb nic jiného než tradiční žitno-pšeničný bochník s dokřupava opečenou kůrkou a vnitřní měkkou střídkou.
Na světě však existuje i řada dalších zajímavých druhů chleba. Například v Afghánistánu si běžně připravují bolani – smažený chléb plněný bramborami. V Kanadě zase milují sezamové bagely, což je chléb ve tvaru kroužků.
Na Kubě při objednání chleba přinesou kubánský chléb, který je známý spíš jako kubánský sendvič. V Etiopii se chléb podává ve formě indžery , která nápadně připomíná naší palačinku.
Na Srí Lance vypadá chléb appam jako miska. Jeho těsto se skládá z rýžové mouky a kokosového mléka. Číňané zase umí upéct jeden z nejnadýchanějších a nejměkčích chlebů na světě. Nazývají ho Pai bao.