pondělí 20. října 2025

Téměř každá země má svůj druh chleba

Jedna z nejuniverzálnějších potravin na světě může mít v každé zemí odlišný tvar, chuť i texturu, ale pořád jde o totéž. Řeč je o chlebu.

chleba s máslem

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Ind si při slově chléb představí kvasnicový trojúhelníkový chléb naan, Arab arabský chléb pita ve tvaru propečené placky, Francouz křupavý bílý chléb, který u nás vnímáme spíš jako bagetu, Ital zase ikonickou ciabattu. Pro Čecha není chléb nic jiného než tradiční žitno-pšeničný bochník s dokřupava opečenou kůrkou a vnitřní měkkou střídkou.

Na světě však existuje i řada dalších zajímavých druhů chleba. Například v Afghánistánu si běžně připravují bolani – smažený chléb plněný bramborami. V Kanadě zase milují sezamové bagely, což je chléb ve tvaru kroužků.

Na Kubě při objednání chleba přinesou kubánský chléb, který je známý spíš jako kubánský sendvič. V Etiopii se chléb podává ve formě indžery , která nápadně připomíná naší palačinku.

Na Srí Lance vypadá chléb appam jako miska. Jeho těsto se skládá z rýžové mouky a kokosového mléka. Číňané zase umí upéct jeden z nejnadýchanějších a nejměkčích chlebů na světě. Nazývají ho Pai bao.

Autor: Zuzana Beranová

Související

croissant
Světové dny Jídlo

Den croissantu

bakery_bread_food_market_pastries_shop_store-1169705
Ekonomika

Pekaři se připravují na drahé Vánoce. Zdražuje máslo, čokoláda i kakao

GECy1WmbsAAG6Y0.jpg
Zahraniční Jídlo

Japonské pečivo s příchutí lásky nebo žárlivosti vzniklo díky umělé inteligenci

potraviny
Ekonomika Zdražování

Ceny potravin pomáhají snižovat inflaci