pondělí 16. září 2024

Téměř polovině případů demence se prý dá předejít, nebo ji oddálit

Tým lékařů zjistil, že téměř v polovině případů se dá oddálit, nebo zcela předejít nemoci demence. Důležité je vyhýbat se rizikovým faktorům. Na jejich seznam přidali odborníci další dva, které jsou zodpovědné za téměř deset procent jejího propuknutí.

3324550551_46f2924e25_c

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Vysoký cholesterol a neléčená ztráta zraku v pozdějším věku. Řeč je o nově zařazených rizikových faktorech na seznam k dalším 12 patologickým činitelům. Podle lékařů jsou právě oni dva dohromady zodpovědní až za devět procent případů propuknutí této závažné mozkové choroby. Zvýšené lipidy mají na svědomí až sedm procent a zbylá dvě procenta připadají rizikovému faktoru zanedbané ztrátě zraku.

Za dalších 36 procent nemoci jsou zodpovědné již známé rizikové faktory jak je sociální izolace, nízké vzdělání, sluchové postižení, kouření, nadměrné pití alkoholu, cukrovka, obezita, vysoký krevní tlak, deprese, pohybový deficit, poranění mozku úrazem a znečištěné ovzduší. Z toho vyplývá, že až ve 45 procentech případech lze nemoc do určité míry zdravým chováním ovlivnit a užívat si delší a kvalitnější život.

Odborníci varují, že do roku 2050 se populace lidí s různým typem demence může až ztrojnásobit. Tak vysoký počet pacientů by do velké míry mohl negativně ovlivnit zdravotnické a sociální systémy různých zemí po celém světě.

Autor: Zuzana Beranová

Související

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

26225688470_1bf0f5bd44_w
Zdraví

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie

ptačí chřipka
Zahraniční Ptačí chřipka

USA hlásí první případ ptačí chřipky u člověka bez kontaktu se zvířaty

makadamové ořechy
Světové dny Zdraví

Den makadamových ořechů