sobota 27. července 2024

Svitky z Vesuvu rozluštěny. Studentům pomohla umělá inteligence

Svitky, jež se dochovaly po erupci Vesuvu před dvěma tisíci lety, byly konečně rozluštěny. Svůj podíl na tom má umělá inteligence.

Rozluštěná část z nečitelného svitku

Rozluštěná část z nečitelného svitku za pomocí skenovací počítačové techniky za podpory AI.
Zdroj: The Vesuvius Challenge

  • Rozluštěná část z nečitelného svitku za pomocí skenovací počítačové techniky za podpory AI.
  • Zdroj: The Vesuvius Challenge

Před dvěma tisíci lety erupce Vesuvu pohřbila města jako Pompeje a Herculaneum. Veškeré písemnosti z knihovny v Herculaneu byly zničeny či zuhelnatěny. V průběhu historie se nespočet historiků a nadšenců snažilo odhadem 1100 svitků, jenž přežilo ve zuhelnatělé podobě, přečíst, ale neúspěšně. S výjimkou několika svitků a útržků, byly všechny svitky zničeny. Při manipulaci se rozpadly na prach.

Až loni byl spuštěn vědecký projekt s cílem rozluštit zapomenuté svitky. Ten proběhl ve formě vědecké soutěže Vesuvius Challenge. V říjnu jsme vás informovali, že se několika studentům pomocí počítačové technologie skenující svitky ve složeném stavu podařilo rozluštit první slovo. Za prvním rozluštěným slovem „πορφυρας“ nebo „porphyras“, což je řecké slovo pro fialovou barvu.

Trojici univerzitních studentů se nakonec podařilo ve stanoveném čase rozluštit touto skenovací technikou za pomocí umělé inteligence odhadem pět procent z nečitelného svitku. Za svůj vědecký úspěch vyhráli Vesuvius Challenge a získali cenu ve výši 700 tisíc dolarů.

I malá část rozluštěného svitku je významným úspěch, protože se ukázalo, že pomocí skenovací techniky za podpory umělé inteligence je možné takto dochované spisy přečíst. Z rozluštěné části je zřejmé, že svitek obsahuje dosud neznámý filozofický text ze starověku. Hlavním tématem je rozkoš. Autor se zamýšlí nad tím, jak dostupnost statků ovlivňuje potěšení. Odborníci na antiku naznačují, že tento objev by mohl zásadním způsobem ovlivnit naše chápání starověké historie.


Čtěte také:

Vědci po 60 letech objevili nová antibiotika. Pomohla jim umělá inteligence

Autor: Šimon Mitro

Související

opus-sectile-baiae-1024x683
Zahraniční Foto

Moře odhalilo staletí skrytou ohromující mozaikovou podlahu z římské éry

Amazon
Krimi

Italští vyšetřovatelé odhalili podvodné praktiky u Amazonu

6990622280_4165674bb1_b
Zahraniční Video

Dva mrtvé a 13 zraněných po pádu části budovy hlásí úřady v Itálii

kostra
Zahraniční Zajímavosti

Na zahradě britského hotelu byly objeveny desítky koster starých 1000 let