neděle 8. září 2024

Světové lesy ohrožují invazní druhy a požáry způsobené klimatickými změnami

Lesy po celém světě čelí zvýšenému ohrožení v důsledku klimatických změn, které podporují šíření invazních druhů a zvyšují intenzitu požárů.

lesní požár

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Klimatické změny činí světové lesy náchylnějšími k různým stresorům, jako jsou požáry a škůdci. To je hlavní závěr nové publikace Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO). Výbor pro lesnictví (COFO), nejvyšší orgán FAO pro lesnictví, se zaměřil na identifikaci nových politických a technických výzev a navrhl řešení pro ochranu lesů.

Zpráva s názvem Stav světových lesů 2024: Inovace v lesním sektoru pro udržitelnou budoucnost odhaluje, že intenzita a frekvence požárů roste, včetně oblastí, které dříve nebyly zasaženy. V roce 2023 požáry globálně uvolnily odhadem 6 687 megatun oxidu uhličitého. Lesní požáry v subpolárním pásu, které dříve představovaly deset procent globálních emisí oxidu uhličitého, v roce 2021 dosáhly nového maxima a představovaly téměř čtvrtinu celkových emisí z požárů.

Klimatické změny také zvyšují zranitelnost lesů vůči invazivním druhům. Například háďátko borové už způsobilo značné škody na původních borových lesích v Asii a předpokládá se, že do roku 2027 dojde k devastujícím škodám i v Severní Americe kvůli hmyzu a nemocem. Výroba dřeva celosvětově zůstává na rekordní úrovni. Po krátkém poklesu během koronavirové pandemie se produkce vrátila na přibližně čtyři miliardy kubických metrů ročně.

Zpráva FAO navrhuje několik inovativních metod, jak posílit ochranu lesů před klimatickými změnami. Podle zprávy by umělá inteligence mohla být využita pro automatizovanou analýzu dat z dronů, satelitů a kosmických stanic. Změny ve financování veřejného a soukromého sektoru zvýší hodnotu stojících lesů. Podporou povědomí, zlepšováním dovedností a znalostí, vytvářením partnerství a zajištěním přístupnějšího financování se zvýší inovace v lesním sektoru. Vlády jednotlivých zemí by se také měli zaměřit na vytváření lokálních řešení. Zapojení všech zainteresovaných stran a podpora nových řešení jsou klíčem k ochraně lesů.

Autor: Šimon Mitro

Související

Výhled na Děvín z Kalvárie, Jihomoravský kraj.
Domácí Klimatické změny

Jižní Morava a Dolní Rakousko spojí síly v boji se suchem

Děti Gaza
Zahraniční

Přes 187 tisíc dětí v Gaze bylo naočkováno proti obrně

Jezero Doiran, které tvoří hranici mezi Řeckem a Severní Makedonií.
Zahraniční Klimatické změny

Severnímu Řecku chybí voda kvůli dlouhodobému suchu

HZSČR
Domácí

Hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, varují hasiči. Jsou potřeba změny