pondělí 20. května 2024

Svět spoléhá na jádro. Do roku 2050 by se měl trojnásobně zvýšit počet reaktorů

Třikrát více reaktorů po celém světě, to je jeden ze závěrů klimatické konference, která se právě koná v Dubaji. Dnes jich je 440, zejména ve Spojených státech, Francii, Číně a Rusku.

Nuclear_power_plant_Isar_at_night

Jaderná energetika je podle světových lídru sázkou na budoucnost.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Jaderná energetika je podle světových lídru sázkou na budoucnost.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože například Německo vytáhlo do boje proti jaderné energetice a své reaktory chce dokonce v nejbližší době demontovat, světový trend je opačný. Jak totiž vyplývá z jednání na konferenci COP28 v Dubaji ve Spojených arabských emirátech, do roku 2050 by se celosvětově měl zvýšit počet jaderných reaktorů trojnásobně. Shodly se na tom mocnosti jako Spojené Státy, Velká Británie a Francie a svůj podpis pod deklaraci připojila i Česká republika, kterou na Arabském poloostrově zastupuje vládní delegace. Vůbec největší stavitelé jaderných elektráren, tedy Rusko a Čína, však signatáři nejsou.

Ztrojnásobením počtu jaderných reaktorů chtějí státy deklarovat ústup od výroby elektřiny z fosilních paliv, zejména z uhlí. To by mělo pomoci k dosažení uhlíkové neutrality v roce 2050, jak se světoví lídři shodli na klimatické konferenci v roce 2015 v Paříži. Zatím se však tehdejší závěry nedaří plnit a počet emisí oxidu uhličitého každoročně stoupá, čímž se zvyšuje i průměrná teplota na zeměkouli.

„Jaderná energie je spolehlivá i čistá. Měli bychom tak využívat její výhody. Jednou z cest je rozvoj nové generace modulárních reaktorů,“ uvedl v Dubaji český premiér Petr Fiala (ODS).

Autor: Jan Skala

Související

GOB3YC2WAAAvX_9
Domácí

SPOLU rozjela tvrdou kampaň. Mluví o zdravém rozumu i Putinových idiotech

Isaac_and_Michal_Herzog_laying_the_cornerstone_for_the_new_settlement_«Meital»_in_the_Gilboa,_June_2022_(ABG4_7)
Zahraniční

Izrael se bouří kvůli mezinárodnímu zatykači. Odsoudil ho i Fiala

393932975_122113863116056181_6977544004111482426_n
Domácí

Odboráři ruší úterní protest. Po atentátu na Fica se obávají eskalace nevraživosti

GNDDsXKXEAADqOT
Domácí

Oslavy konce války vzali politici po svém. Fico káral EU, Pavel s Fialou Rusko