pátek 20. září 2024

Svět je podle symbolických hodin Posledního soudu zase o krok blíže zkáze

Symbolické hodiny Posledního soudu, takzvané Doomsday Clock, se po loňském roce posunuly o dalších deset vteřin blíže k absolutní zkáze. Nově ukazují, že do ní zbývá 90 vteřin, tedy nejméně od vzniku hodin v roce 1947. Co to znamená?

Doomsday Clock

Doomsday Clock
Zdroj: pixabay.com

  • Doomsday Clock
  • Zdroj: pixabay.com

Hodiny Posledního soudu jsou symbolické hodiny, které reprezentují odpočet k možné globální katastrofě. Symbol aktualizuje redakce časopisu Bulletin of the Atomic Scientists. Čím je minutová ručička hodin blíže půlnoci, tím je svět zranitelnější vůči globální katastrofě. O každoroční aktualizaci polohy minutové ručičky rozhodují v posledních letech kromě odborníků na fyziku také ekologové a více než desítka nositelů Nobelovy ceny.

Hlavním důvodem aktuálního zkrácení času je válka na Ukrajině a zvýšené riziko jaderné války. Dalšími důvody jsou klimatická krize, proud dezinformací o laboratořích na výrobu biologických zbraní na Ukrajině, testování raket Severní Koreou, obohacování uranu Íránem, časté nehody v biologických laboratořích nebo pokračující šíření covidu-19.

Symbolické hodiny umístěné na Chicagské univerzitě mají sloužit jako upozornění na to, jak je lidstvo blízko zničení planety. Půlnoc znamená katastrofu globálních rozměrů.

Autor: HT

Související

GD0ogzYW0AE5nsu
Zahraniční

Peklo v Grindavíku. Žhavá láva už začala zapalovat první domy rybářského města

budík
Domácí

Kdy nás letos čeká změna letního času na zimní?