úterý 1. října 2024

Švédi mohou přenést rodičovskou dovolenou na prarodiče i přátele

Švédsko zavedlo nový zákon, který umožňuje rodičům přenést placenou rodičovskou dovolenou na lidi, kteří nejsou zákonnými zástupci dítěte, včetně prarodičů nebo přátel.

rodič

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Josh Willink

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Josh Willink

Od 1. července mohou rodiče ve Švédsku přenést až 45 dní ze své placené rodičovské dovolené na příbuzné či přátele. Tato novinka poskytuje rodinám více možností, jak zvládat péči o děti a zároveň se věnovat práci. Pro rodiče, kteří vychovávají dítě sami, je možné přenést až 90 dní z celkových 480 dní placené dovolené.

Nová pravidla by měla zajistit rodinám větší flexibilitu a lepší rovnováhu mezi pracovním a rodinným životem. Navzdory podpoře části rodičů má nový zákon i kritiky. Některé pracovní organizace varují, že by mohlo dojít k „outsourcingu“ péče o děti na příbuzné nebo profesionální pečovatele. Ministryně pro starší osoby a sociální zabezpečení Anna Tenje však uvedla, že riziko zneužívání rodičovských příspěvků je nízké a vláda je připravena přijmout opatření proti případným podvodům. Do konce srpna využilo možnost přenést rodičovskou dovolenou na někoho jiného více než 1 400 lidí.

Autor: Šimon Mitro

Související

Cute_sweat_little_girl_face_playing
Zdraví Rodičovství

Každé třetí dítě špatně vidí, v budoucnu to bude ještě horší

52854655774_451d689368_b
Zahraniční Ekologie

Švédsko ruší daň z benzínu i letů, povede to ke zvýšení emisí

8250057274_9c7a5eb7e0_b
Zahraniční Školství

Švédské děti půjdou do školy o rok dříve, doposud nastupovaly až v sedmi letech

omalovánky
Světové dny

Den omalovánek