úterý 14. května 2024

Švec odstoupil ze slovenských prezidentských voleb a podpořil Harabina

Róbert Švec se vzdal prezidentské kandidatury ve prospěch Štefana Harabina.

profimedia-0858349424

Róbert Švec v debatě prezidentských kandidátů na stanici RTVS (20. 3. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Róbert Švec v debatě prezidentských kandidátů na stanici RTVS (20. 3. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

V průběhu debaty všech kandidátů na slovenskou hlavu státu, kterou ve středu vysílala veřejnoprávní RTVS vystoupil Róbert Švec a veřejně oznámil své rozhodnutí vzdát se kandidatury ve prospěch Štefana Harabina. Předseda Slovenského Hnutí Obrody se představil Harabinovi, podal mu ruku a vyjádřil mu podporu ve volbách. Švec rovněž vyzval další „pronárodní a proslovenské“ kandidáty, aby učinili totéž, avšak žádný z nich tuto výzvu nepřijal.

Róbert Švec měl podle průzkumů jen marginální podporu voličů, konkrétně mu průzkumy přisuzovaly 0,8 až 2,2procentní podporu. Poslední průzkum agentury Ipsos zveřejněný ve středu mu přisoudil podporu pouze 0,8 procenta voličů.

Švec následoval předsedu Slovenské národní strany (SNS) Andreje Danka, jenž se vzdal kandidatury ve prospěch Harabina již v pondělí. V průzkumech měl Danko podporu od jednoho do tří procent voličů. Harabin v předvolebních debatách zdůrazňuje svou protimigrační politiku a odmítání zahraničních intervencí na Slovensku.

Harabin má v průzkumech 11 až 13procentní podporu. I přes posílení podpory po dostupu dvou kandidátů nedosahuje podpory favoritů Petera Pellegriniho a Ivana Korčoka, jejichž podpora se pohybuje kolem 36 procent. Podle průzkumů i sázkových kanceláří se stane slovenským prezidentem Peter Pellegrini.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční tuhle sobotu 23. března. Nic nenasvědčuje tomu, že by se jednomu z kandidátů podařilo získat nadpoloviční podporu, tudíž se dva nejúspěšnější kandidáti střetnou ve druhém kole naplánovaném na sobotu 6. dubna.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice
Zahraniční Slovensko

Slovensko chce nový jaderný blok. Ministryně ruskou technologii odmítá

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Lipavský na Putinovu inauguraci zástupce nepošle. Jiní evropští politici přijedou

1024px-2015-08-15._Фестиваль_«Большой_Донбасс»_602
Zahraniční

Putinovi Noční vlci dorazili do Česka. Oslaví zde konec druhé světové války