pondělí 16. září 2024

Studenti Západočeské univerzity postavili elektrický monopost formule

Nejen teoretickým studiím se věnují studenti na Západočeské univerzitě v Plzni. Tým posluchačů čtyř technických fakult vyvinul a sestrojil první elektrický monopost formule.

elektrická formule vyrobená studenty

Elektrická formule vyrobená studenty.
Zdroj: Západočeská univerzita

  • Elektrická formule vyrobená studenty.
  • Zdroj: Západočeská univerzita

Studenti a studentky na vývoji stroje strávili celkem 18 tisíc hodin. Tým s názvem UWB eRacing Team Pilsen si většinu komponentů vyrobil sám. Studentský monopost pohání elektrické motory o výkonu 80 kilowatt, měnič vyvinutý na univerzitě a skořepinový rám z uhlíkových vláken. Vyrobená elektrická formule musí zvládnout osm disciplín zaměřených na rychlost, obratnost nebo spotřebu paliva. Hodnotí se ale také efektivní hospodaření týmu s penězi.

Kvalitu sestavených formulí poměří studenti z řady tuzemských univerzit na prvním závodě na autodromu v Mostě. V září je pak čeká mezinárodní závod v Portugalsku.

Historie univerzitního týmu z Plzně sahá až do roku 2009, kdy projekt vznikl s cílem poskytnout studentům praktické zkušenosti ve vývoji závodních vozů. Od té doby studující zaznamenali řadu úspěchů, včetně šestého místa na závodě Formula Student Italy v roce 2019.

Autor: Andrea Jančová

Související

Verstappenprofimedia-0818013505.jpg
Ostatní

Verstappen má nový rekord

VerstappenNorrisprofimedia-0815924254.jpg
Ostatní

Verstappen řádí dál

Verstappenprofimedia-0811966881.jpg
Ostatní

Verstappen už je mistr světa

RBprofimedia-0807932573.jpg
Ostatní

Red Bull obhájil týmový titul