čtvrtek 17. října 2024

Strom z bible. Vědci vzkřísili tisíc let staré semínko

Vědci z Izraele pěstují biblický strom, který byl nespíš jednou z nejcennější rostlin své doby. Semínku, které zasadili v roce 2011 bylo víc než tisíc let. Dnes už má tři metry.

GZdNPA6X0AAIOaB

Sarah Sallon drží rostlinu starou šest měsíců.
Zdroj: X/PlantIt

  • Sarah Sallon drží rostlinu starou šest měsíců.
  • Zdroj: X/PlantIt

Zmínky o něm jsou nejspíš i v Bibli, řeč je o stromě, který roste ve výzkumném centru v Jeruzalémě. Odborníci se domnívají, že jde o odrůdu, ze které se vyráběl léčivý judský balzám zvaný také balzám z Gileádu. Byla to jedna z nejcennějších exportních komodit své doby, používala se třeba proti bolestem nebo zánětům.

Semínko našli vědci v 80. letech minulého století v pouštní jeskyni nedaleko Jeruzaléma. Podle radiokarbonové metody datování pocházelo z období mezi léty 993 až 1202.  Zasadit se ho rozhodl až výzkumný tým v čele se Sarah Sallon, a to o dalších asi 30 let později. I přes to se uchytilo. Za pár týdnů se objevil drobný výhonek, který za šest měsíců povyrostl na bezmála třicet centimetrů. Podle analýzy DNA pochází strom z rodiny myrhovníků nalezené v Africe, na Arabském poloostrově a na Madagaskaru.

Dnes strom měří už tři metry. Zatím neplodil ani nekvetl. Až další vývoj ukáže zda mu nesvědčí skleníkové prostředí ve kterém roste, nebo patří k těm, které plodí až v pokročilejším věku.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

IMG_8473
Zahraniční Video

Pokrokový silikonový robot si umí amputovat končetinu

Parazit Trichomonas vaginalis
Zdraví Věda

Nová naděje v boji proti parazitům. Vědci objevují klíč k léčbě trichomoniázy

fantasy-2995326_1280
Zahraniční

Filmový Jurský park jako realita: Vědci oživí mamuta i blbouna nejapného

kostra
Zahraniční Zajímavosti

Archeologové odhalili více než 50 zachovalých koster Vikingů