středa 15. května 2024

Stříhat nebo nestříhat? Ostružiny, maliny nebo rybíz mají po zmlazení lepší úrodu

Pro příští úrodu je třeba udělat u keřů radikální řez. V tomto období by měly střih zahradních nůžek poznat maliny, ostružiny i rybíz.

garden-branches-pruning-scissors-plant-spring-tree

Jak se prodlužuje stín, je třeba vzít do ruky zahradnické nůžky.
Zdroj: pxfuel.com

  • Jak se prodlužuje stín, je třeba vzít do ruky zahradnické nůžky.
  • Zdroj: pxfuel.com

Někteří lidé preferují metodu nestříhání, ověřeným faktem ale je, že pokud na podzim maliny, ostružiny či rybíz ostříháte, v příští sezóně se dočkáte lepší úrody. U malin je důležité ostříhat všechny odplozelé výhonky. Pokud to neuděláte hned po sklizni, je možné se to do práce pustit ještě v říjnu. Zejména u ročních větví je důležitý radikální střih, je vhodné je stříhat tři a až pět centimetrů nad zemí.

Ještě než začne mrznout, je zapotřebí ostříhat také ostružiny, které však na rozdíl od malin mohou počkat až do jara, kdy odezní poslední větší mrazy a ještě nezačnou rašit listy. V tomto případě se zkušený zahrádkář střihu také nebojí, protože důležité je zbavit rostlinu, stejně jako maliny, odplozelých výhonků, na nichž by příští rok stejně žádné plody nevyrostly.

Pro rybíz není jarní prostřih vhodný, ideální doba je právě teď. U rybízů je důležité, aby na keři zůstaly jen větve se světlejší kůrou a zmizely všechny, které jeví jakékoliv znaky poranění. Pokud přece jen střih rybízu zůstane na jarní měsíce, je třeba jej provést nejpozději koncem února.

Autor: Jan Skala

Související

deprese
Zdraví

Plíživé pocity smutku mohou napáchat mnoho škod. Jak na podzimní depresi?

léto,zmrzlina-ilustrační foto
Domácí

Dnes začal podzim, teploty ale budou dál letní

Mlha
Domácí

Jak správně používat mlhovky?

Ilustrační foto
Inspirace Bydlení

Jaké jsou letos podzimní interiérové trendy?