pondělí 20. května 2024

Střelba do vlastních řad. Izraelci omylem zastřelili rukojmí držená Hamásem

Izraelští vojáci se budou zpovídat z pochybení, které stálo život tři jejich krajany. Na severu města Gaza je drželo palestinské hnutí Hamás jako rukojmí, ovšem nakonec je zabily výstřely ze zbraní mužů, které považovali za své osvoboditele.

GBaOGfJW0AECppR

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari tragický omyl přiznal.
Zdroj: X

  • Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari tragický omyl přiznal.
  • Zdroj: X

Izraelská armáda přiznala, že obětmi jejích útoků se stala tři rukojmí, která na severu města Gaza držela v zajetí palestinská radikální skupina Hamás. Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari uvedl, že její vojáci nesou odpovědnost za smrti tří svých krajanů. Politické špičky Izraele rovněž tragický omyl armády přiznaly a premiér Benjamin Netanjahu dokonce kondoloval i rodinám zemřelých.

Všichni tři mrtví, podle informací izraelských médií pocházejí z města Rafáh, které leží v jižním distriktu Židovského státu. Město vzniklo v roce 1972 pro izraelské Araby, kteří se rekrutují zejména z potomků beduínských a nomádských kmenů. Incident bude podle Hagariho řádně vyšetřený a velení armády z něho vyvodí důsledky.

Město Gaza, kde k zastřelení izraelských rukojmí vlastní armádou došlo, je největším terčem ofenzivy, kterou Jeruzalém v Pásmu Gazy provádí už několik týdnů. Po týdenním příměří na konci listopadu se ale boje přesunuly i na jih oblasti, zejména do města Chán Júnis, které je podle Izraele sídlem špiček Hamásu.

Autor: Jan Skala

Související

Charles_Q._Brown,_Jr.,_Chairman_of_the_Joint_Chiefs_of_Staff,_traveled_to_Tel_Aviv,_Israel_and_Amman,_Jordan_on_17_to_19_December_2023_-_32
Zahraniční

Netanjahu i lídři Hamásu. V Haagu chtějí soudit špičky obou válčících stran

Ebrahim_Raisi_in_Zanjan-9
Zahraniční

Írán míří k předčasným volbám. Izrael svou účast na sestřelení vrtulníku odmítá

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

Recep_Tayyip_Erdogan_(2020-03-05)_02
Zahraniční

Pro Žida nejtěžší urážka. Erdogan řekl, že Netanjahu je horší než Hitler