pondělí 20. května 2024

Stojíme pevně při Ukrajině, vzkázal šéf unijní diplomacie. Navrhl další finanční pomoc

Evropská unie je rozhodnuta dál rozšiřovat pomoc válkou zasažené Ukrajině. Vyplynulo to z dnešního summitu ministrů zahraničí v Kyjevě.

Borrell

Josep Borrell slíbil Ukrajině další pomoc.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Josep Borrell slíbil Ukrajině další pomoc.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Evropská unie je odhodlána stát pevně při Ukrajině, takový je závěr jednání ministrů zemi EU, které se dnes uskutečnilo v ukrajinském hlavním městě Kyjevě. Podle slov šéfa unijní diplomacie že závěrečné tiskové konference Josepa Borrella se EU nenechá zastrašit ruskými zbraněmi. "Na vlastní oči jsem viděl brutální následky ruské agrese proti této zemi, Ukrajinci bojují s neuvěřitelnou statečností," řekl doslova Borrell. Na vůbec prvním setkání představitelů států Evropské unie mimo svůj prostor, Českou republiku zastupoval ministr zahraničí Jan Lipavský.

Z jednání rovněž vyplynulo, že Borrell navrhne, aby Kyjev dostal další finanční pomoc z Evropského mírového nástroje. Konkrétně by mělo jít v příštím roce o zhruba 5 miliard eur. 

Dalším tématem schůzky byl vstup Ukrajiny do EU. Proto se na summitu řešily i reformy, které pro to Ukrajina musí udělat. "Počítáme s tím, že se připojí k evropské rodině," uvedl během jednání Lipavský.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0848249784
Zahraniční

Vaše rozhodnutí mají zpoždění rok, osopil se Zelenskyj na západní země

peníze
Ekonomika

Česká republika klesla v Indexu prosperity

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc