pondělí 20. května 2024

Stěhovavých ptáků celosvětově ubývá

Tažných ptáků ubývá v důsledku toho, jak lidé během posledních desetiletí pozměnili krajinu.

hrdlička divoká

Pohled na pár hrdliček divokých.
Zdroj: Pixabay

  • Pohled na pár hrdliček divokých.
  • Zdroj: Pixabay

Dlouhodobě klesá celosvětová populace stěhovavých ptáků, které ohrožují lidské zásahy do krajiny i změna klimatu. Česká společnost ornitologická (ČSO) se podílela na výzkumu ve spolupráci s Východoanglickou univerzitou (UEA) a portugalskými univerzitami v Portu a Lisabonu, který analyzuje důvody enormního úbytku tažných ptáků.

Na základě rozsáhlých dat bylo zkoumáno celkem 103 druhů stěhovavých ptáků, včetně mnoha rychle ubývajících druhů, jako je hrdlička divoká, čejka chocholatá nebo kukačka obecná.

Zjistili jsme, že člověkem způsobené změny krajiny v oblastech rozšíření ptáků v Evropě, Africe a západní Asii jsou u více než stovky afroeurasijských stěhovavých ptáků spjaty s poklesem jejich početnosti. Přeměnou krajiny jsou myšleny silnice, budovy, elektrické vedení, větrné turbíny – cokoli, co v krajině není přirozeně,“ uvedla Claire Buchan z biologické fakulty UEA.

Výzkum ukázal, že ptáky nejvíce ohrožují příčiny, které je zabíjejí přímo, jako například vlet do větrné turbíny, náraz do prosklené budovy, zásah elektrickým proudem, srážka s vozidly nebo lov. „Jsou-li ptáci těmto hrozbám vystaveni na zimovištích, odráží se to pak i v poklesu hnízdních populací daných druhů,“ upozornila Alena Klvaňová, vedoucí oddělení mezinárodního monitoringu a výzkumu v ČSO.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSO, UEA

Související

18201136370_c1b7fd2584_h
Zahraniční Klimatické změny

Zubří stáda zmírňují dopady klimatické krize. Dokážou to i další zvířata

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

čivava
Světové dny Fauna

Den čivav