sobota 4. května 2024

Stát by měl zatraktivnit částečné úvazky, aby pracovalo více seniorů, uvádí firmy

Aby lidé v důchodovém věku měli více pracovních možností, tak by stát měl zatraktivnit částečné úvazky a dohody. Uvádí firmy v průzkumu Hospodářské komory.

stáří

Odchod do důchodu se postupně posouvá.
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

  • Odchod do důchodu se postupně posouvá.
  • Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

Průzkum Hospodářské komory zjistil, že firmy v ČR jsou se staršími zaměstnanci spokojené. Avšak aby byli více zapojeni do pracovního procesu, měl by stát zatraktivnit částečné úvazky a dohody. Zhruba tři čtvrtiny tuzemských firem zaměstnávají lidi v důchodovém věku. Společnosti u starších zaměstnanců oceňují zejména pracovní zkušenosti. „Starší zaměstnanci přinášejí do firem dlouholetou pracovní zkušenost, dobré pracovní návyky i nadhled, které mohou předávat ostatním kolegům, a tím zlepšovat výkonnost firmy,“ řekla viceprezidentka Hospodářské komory Jana Havrdová.

K rozšířenějšímu zaměstnávání seniorů by pomohlo, kdyby úprava dohod plánovaná v novele zákoníku práce a návrhu konsolidačního balíčku nebyla tak restriktivní a zatěžující zaměstnavatele. Za klíčové považujeme dvě změny: navýšení limitu jednodušších dohod alespoň na 15 tisíc korun a výrazné osekání navržené byrokracie okolo zaměstnávání lidí na dohody,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Z pohledu firem osoby starší 55 let a lidi v důchodovém věku znevýhodňuje v pracovním prostředí zejména slabší digitální gramotnost a menší jazyková vybavenost. U osob v předdůchodovém věku se zhruba třetina firem obává jejich odchodu do předčasné penze.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Hospodářská komora

Související

ekonomika
Ekonomika

Globální ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta, uvádí OECD

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

peníze
Ekonomika

Česká ekonomika za první čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta

21543910_2000134476886642_7013616742749957112_o
Ekonomika

Zaměstnanci Kovosvitu nedostali výplaty, část společnosti jde do konkurzu