čtvrtek 17. října 2024

STAN a SPOLU mají jasno o radě Středočeského kraje

Ve Středočeském kraji se hnutí STAN a koalice SPOLU dohodly na rozdělení míst v krajské radě. Hejtmankou zůstane Petra Pecková (STAN), zatímco Jan Skopeček (ODS) ze SPOLU bude mít na starosti regionální rozvoj.

profimedia-0918631657

Petra Pecková a Jan Skopeček
Zdroj: JAKUB STADLER / MAFRA / Profimedia

  • Petra Pecková a Jan Skopeček
  • Zdroj: JAKUB STADLER / MAFRA / Profimedia

STAN a SPOLU se dohodly na nové koalici ve Středočeském kraji. Hejtmankou bude opět Petra Pecková (STAN). Lídr SPOLU Jan Skopeček (ODS) dostane na starosti regionální rozvoj. Obě strany plánují brzy podepsat koaliční smlouvu a začít pracovat na programových prioritách.

V jedenáctičlenné krajské radě získá STAN pět křesel, včetně hejtmanky, zatímco SPOLU obsadí zbylých šest míst. Stávající radní STAN zůstanou na svých pozicích – finance povede Michael Kašpar, školství Milan Vácha a dopravu Petr Borecký. Nově přibude Jindřiška Romba jako radní pro životní prostředí.

SPOLU bude zastupovat mimo jiné Martin Hrabánek (sociální věci) a Pavel Pavlík (zdravotnictví), který bude zároveň statutárním zástupcem hejtmanky. Novým radním pro silniční dopravu bude Josef Pátek (ODS), majetek dostane na starost Robert Pecha (KDU-ČSL).

Hlavní priority koalice zahrnují efektivní hospodaření, snižování dluhu kraje a modernizaci škol a dopravy. Silniční doprava se zaměří na výstavbu obchvatů a zlepšení údržby silnic, zatímco veřejná doprava se soustředí na dekarbonizaci.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0921780139
Domácí Krajské volby

Liberecký kraj povede nová koalice. Půta zůstává hejtmanem

36217830674_f14f3f4407_b
Domácí

Podpora Pirátů klesá. TOP 09 ani lidovci by se do Sněmovny nedostali

profimedia-0911106698
Domácí Krajské volby

Královéhradecký kraj povede koalice s ANO v čele. Hejtmanem bude Petr Koleta

nádraží Brandýs nad Labem
Domácí

Nový železniční most u Brandýsa umožní rozšířit dálnici