pátek 20. září 2024

Stále více Američanů se rozhoduje pro život bez dětí

V USA klesá porodnost na historické minimum, přičemž stále více dospělých se rozhoduje pro život bez dětí.

pár

Ilustrační foto.
Zdroj: PeakPX

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PeakPX

Podle nové studie Pew Research Center vzrostl podíl dospělých mladších 50 let bez dětí, kteří tvrdí, že se pravděpodobně nestanou rodiči. Uvádí to 47 procent dotázaných. Mezi dospělými staršími 50 let, kteří nemají děti, 38 procent přiznává, že někdy toužili po rodičovství, zatímco 32 procent uvedlo, že děti nikdy nechtěli.

U mladších dospělých bez dětí je hlavním důvodem, proč je nechtějí, především to, že jednoduše nechtějí mít děti (57 %). Dalšími důvody jsou zaměření na kariéru nebo zájmy (44 %) a obavy o stav světa (38 %). Bezdětní uvádí, že jejich rozhodnutí jim usnadnilo život v řadě oblastí, včetně financí, času na koníčky a úspor do budoucna. Mladší dospělí bez dětí si také chválí větší úspěchy v kariéře a aktivní společenský život. Na druhou stranu, oba tábory shodně uvádějí, že rodiče mají výhodu v tom, že mají někoho, kdo se o ně postará ve stáří.

Mezi staršími dospělými bez dětí se přibližně 20 procent obává nedostatku peněz, péče ve stáří nebo osamělosti. Mladší bezdětní rovněž uvádějí, že absence dětí je ovlivnila jak pozitivně, tak negativně v pracovní sféře. Například více příležitostí k networkingu mimo pracovní dobu je považováno za výhodu, avšak mnozí také čelí zvýšeným pracovním požadavkům a menší flexibilitě.

Ženy starší 50 let bez dětí častěji než muži uvádějí, že absence dětí jim usnadnila kariéru. Mladší ženy častěji než muži citují jako hlavní důvod nechtění dětí osobní preference a negativní zkušenosti z dětství.

Autor: Šimon Mitro

Související

53914502127_c7cff308c0_b
Zahraniční

Kamala Harris přišla o odboráře. Jejich hlasy přitom mohou volby rozhodnout

8250057274_9c7a5eb7e0_b
Zahraniční Školství

Švédské děti půjdou do školy o rok dříve, doposud nastupovaly až v sedmi letech

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?